Svi sveti

Izvor: Wikipedija
Svi sveti
Fra Angelico, Svi sveti, 15. stoljeće, Nacionalna galerija
Fra Angelico, Svi sveti, 15. stoljeće, Nacionalna galerija
Ustanovljen 4. stoljeće
Slavi se u kršćanstvu
Svetkovina 1. studenoga
Portal o kršćanstvu
Blagdan Svih svetih na čakovečkom groblju.

Svi sveti (također Sisveti, Sisvete ili Svisveti,[1] Sesvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum), svetkovina je u Katoličkoj Crkvi kojom se slave svi svetci, kako oni kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenoga.[2] U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.

Uz Sve svete, franjevci 29. studenoga obilježavaju Sve svete franjevačkoga reda.[3]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Spomen mučenika, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova. Ovaj običaj naveden je i u 74. homiliji svetog Ivana Zlatoustog (407.) te se do danas zadržao u istočnim pravoslavnim crkvama.

Papa Grgur III. (731.741.) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom »Samhain« koji je označavao Novu godinu. Na taj je način odgovorio na zahtjeve irskih monaha.

Papa je stoga izabrao 1. studenoga kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.« U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjedanim blagdanom. Proglas o tome izdan je »na zahtjev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.«

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 8. svibnja 1996. pod tim imenom, dotad je praznik bio neradnim danom pod nazivom: Dan spomena na mrtve, a od 27. listopada 1989.[4] do 25. ožujka 1991. Dan sjećanja na mrtve.

Danas[uredi | uredi kôd]

U kalendaru Katoličke Crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga.

Osim u Katoličkoj crkvi, ovaj se blagdan obilježava i u Engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama, premda je ondje primio različite oblike, ovisno o dotičnoj Crkvi.

Oprost[uredi | uredi kôd]

Između 1. i 8. studenoga Crkva je odobrila potpuni ili djelomični oprost koji se može namijeniti za duše u čistilištu.[5]

Potpuni oprost za duše u čistilištu udijeljuje se vjerniku koji u navedenu razdoblju „pobožno pohodi groblje i, makar i samo u duhu, moli za pokojne” te na Svi svete, Dušni dan ili, dopuštenjem ordinarija, prethodnu ili sljedeću nedjelju „pobožno pohodi crkvu ili kapelu te tamo izmoli Oče naš i Vjerovanje” (Priručnik o oprostima. Odredbe i povlastice, conc. 29 §1).[5]

Djelomični oprost na istu nakanu podijeljuje se vjerniku koji „pobožno pohodi groblje i, makar i samo u duhu, moli za pokojne” te „pobožno izmoli Jutarnju ili Večernju oficija za pokojne ili zaziv Pokoj vječni”.[5]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jure Šonje, gl. ur., Rječnik hrvatskoga jezika, Leksikografski zavod »Miroslav Krleža«, Školska knjiga, Zagreb, 2000., ISBN 953-6036-64-9, ISBN 978-953-0-40009-2, str. 1208.
  2. Vlado Mandić, Kako javno razgovarati hrvatski : priručnik za javno komuniciranje hrvatskim jezikom u novinarstvu i publicistici, s vinjetama Daniela Načinovića, 1. izd., C. A. S. H., Pula, 1998., ISBN 953-6250-24-1, str. 64., (NSK)
  3. Blagdan Svih svetih franjevačkog reda – blaženi oni koji imaju udio u Njegovoj slavi! Objavljeno 29. studenoga 2022.
  4. Zakon o obilježavanju Dana sjećanja na mrtve (»Narodne novine«, br. 46/89)
  5. a b c Hačko, Tomislav: Oprost i molitve za svetkovinu Svih svetih i Dušni dan zg-nadbiskupija.hr. Zagrebačka nadbiskupija. Objavljeno 31. prosinca 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Svi sveti
Mrežna mjesta