Svjatoslav Richter

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sviatoslav Richter)
Svjatoslav Richter
Svjatoslav Richter u Harkivu, 1966.
Ime u rodnom listuSvjatoslav Teofilovič Richter
Rođen/a20. ožujka 1915.
Žitomir, tada SSSR
Umro/umrla1. kolovoza 1997.
Moskva, Rusija
Žanr/oviozbiljna glazba
Zanimanjepijanist
Instrumentglasovir
Djelatno razdoblje1934. – 1995.
Internetska stranicahttp://www.sviatoslavrichter.ru/

Svjatoslav Teofilovič Richter (ukr.: Святосла́в Теофі́лович Рі́хтер; ruski: Святосла́в Теофи́лович Ри́хтер; Žitomir (Ukrajina), 20. ožujka 1915. - Moskva, 1. kolovoza 1997.), sovjetski pijanist, općenito smatran jednim od najvećih pijanista 20. stoljeća. Znamenit po dubini interpretacije, virtuoznoj tehnici i široku repertoaru.

Život i karijera[uredi | uredi kôd]

Richter je rođen u Žitomiru (Ukrajina) od oca njemačkog emigranta i majke Ukrajinke.[nedostaje izvor] Odrastao je u Odesi. Neobično je da je u velikoj mjeri bio samouk iako su mu otac (također pijanist i orguljaš) i jedan od očevih učenika (jedan češki harfist) pružili osnovno glazbeno obrazovanje. Čak i u najranijoj dobi Richter je bio izvrstan a prima vista pijanist i redovito je svirao s mjesnim opernim i baletnim družinama. Razvila mu se strastvena ljubav prema operi, vokalnoj i komornoj glazbi koja je svoj pun izraz našla na festivalima koje je on ustanovio u Grange de Meslayu (Francuska) i u Moskvi u Puškinovu muzeju. Zaposlio se u Operi u Odesi gdje je korepetirao.

Počeci karijere[uredi | uredi kôd]

19. ožujka 1934. godine Richter je imao svoj prvi recital, u klubu inženjera u Odesi, ali je formalno počeo studirati glasovir tek tri godine nakon toga, kad je odlučio potražiti Genriha Nejgauza, slavnog pijanista i učitelja, na Moskovskome konzervatoriju. Za vrijeme Richterove audicije kod Nejgauza, Nejgauz je navodno šapnuo studentu do sebe: "ovaj čovjek je genij." Iako je Nejgauz podučavao mnoge slavne pijaniste, među kojima su Emil Gileljs i Radu Lupu, priča se da je Richtera držao "genijalnim učenikom, na kojega je čekao čitav svoj život," priznavajući istovremeno da Richtera nije "ništa" naučio.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Svjatoslav Richter koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.