Svjetska poštanska unija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Svjetska poštanska unija
Zastava UPU-a
Zastava UPU-a
Glavni ravnatelj Edouard Dayan
Osnivanje 9. listopada 1874.
Broj članica 191
Sjedište Bern, Švicarska
Službena stranica http://www.upu.int

Službeni nazivi:

Union postale universelle | Universal Postal Union

Svjetska poštanska unija (fra. Union postale universelle, eng. Universal Postal Union, skraćeno UPU) je međunarodna organizacija koja koordinira poštansku politiku i pravila između zemalja članica, a time i svjetski poštanski sistem. Svaka članica prihvaća iste uvjete za provođenje međunarodnih poštanskih dužnosti. To je prva univerzalna svjetska organizacija i kao takva predstavlja najstariji oblik multilateralne suradnje u svijetu. Svjetska poštanska unija cijeli je svijet povezala u jednu cjelinu i omogućila uzajamnu razmjenu poštanskih pošiljki. Organizacija i funkcioniranje Svjetske poštanske unije zasniva se na aktima donijetim usuglašenom voljom svih zemalja članica. Princip jedinstva poštanskog sustava za razmjenu poštanskih pošiljki predstavlja osnovu na kojoj počiva djelatnost Svjetske poštanske unije.

Danas Svjetska poštanska unija ima 191 državu-članicu. Hrvatska pošta punopravna članica UPU-a postaje 20. srpnja 1992. godine.

Članice Svjetske poštanske unije

Povijest[uredi VE | uredi]

Ideju o svjetskoj poštanskoj organizaciji dobio je Sir Rowland Hill, reformator britanskog poštanskog sustava 1840. godine, kada je u Engleskoj uveden sistem plaćanja usluge unaprijed (do tada se smatralo da troškove usluge pošte treba snositi primatelj pošiljke, a ne pošiljatelj. On je uveo i jedinstveni tarifni sistem po kojem je cijena u domaćem prometu ovisila samo o težini pisma, bez obzira na udaljenost. Hill je zaslužan i za uvođenje prve poštanske marke, što je omogućilo da poštanski sustav postao dostupan svim slojevima društva.

Godine 1863. ministar pošta SAD-a general Montgomery Blair saziva konferenciju u Parizu gdje se okuplja 15 delegata iz nekolicine europskih i američkih država gdje usvajaju niz uzajamnih dogovora kojima se unaprijeđuje međunarodni poštanski promet, ali ne dolaze do dogovora o osnivanju međunarodne organizacije.

Heinrich von Stephan, viši poštanski službenik Sjevernonjemačke Konfederacije zalaže se za osnivanje međunarodne organizacije te 15. rujna 1874. organizira konferenciju na kojoj sudjeluju delegati iz 22 zemlje. Na toj konferenciji 9. listopada nastaje Svjetska poštanska unija. Prvi naziv ove organizacije bio je General Postal Union, ali već na sljedećem zasjedanju skupštine 1878. godine organizacija se preimjenuje i dobiva naziv koji danas nosi - Universal Postal Union skraćeno UPU.

Godine 1948. organizacija postaje dio UN-a.