TVXQ

Izvor: Wikipedija
TVXQ
東方神起
Poznat/a i kao(ko. 동방신기) Dong Bang Shin Ki
(zh. 東方神起) Dōngfāngshénqǐ
(ja. 東方神起) Tōhōshinki
MjestoSeul, Južna Koreja
Žanr/oviK-Pop, R&B, hip hop, pop
Djelatno razdoblje2003. − danas
Producentska kućaS.M. Entertainment
(Južna Koreja)
Avex Group
(Japan)
Internetska stranicaSlužbena korejska stranica
Službena japanska stranica
Originalna postava
U-Know Yunho
Max Changmin
Hero Jaejoong
Micky Yoochun
Xiah Junsu
Članovi (članice)
U-Know Yunho
Max Changmin
Bivši članovi (članice)
Hero Jaejoong
Micky Yoochun
Xiah Junsu

TVXQ, akronim od Tong Vfang Xien Qi[1](東方神起) je južnokorejski boy bend od pet članova, nastao 2003. godine. U Južnoj Koreji su poznati i pod imenom Dong Bang Shin Gi[2][3] (동방신기), DBSK, a od 2005. godine i kao Tohoshinki (東方神起) na japanskoj sceni. Njihovo ime se na engleski prevodi kao "The Rising Gods of the East".[4][5]

Članovi[uredi | uredi kôd]

Debitirali su 2003. godine kao grupa od 5 članova.

Sadašnji[uredi | uredi kôd]

Ime Datum rođenja
Umjetničko Hangul Romanizirano
U-Know Yunho 정윤호 Jung Yunho 6.2.1986.
Max Changmin 심창민 Shim Changmin 18.2.1988.

Bivši[uredi | uredi kôd]

Ime Datum rođenja
Umjetničko Hangul Romanizirano
Hero Jaejoong 김재중 Kim Jaejoong 26.1.1986.
Micky Yoochun 박유천 Park Yoochun 4.6.1986.
Xiah Junsu 김준수 Kim Junsu 15.12.1986.

Sredinom 2009. godine Jaejoong, Yoochun i Junsu podigli su tužbu protiv svoje izdavačke kuće, S.M. Entertainment, i osnovali trio nazvan JYJ. To je dovelo do toga da TVXQ zaustavi sve javne aktivnosti i pojavljivanja u javnosti poslije 2009. Yunho i Changmin koji su ostali pod S.M. Entertainmentom (popularno nazvani HoMin) bili su na hiatusu 2 godine i 3 mjeseca te se TVXQ nakon toga vratio kao duo.

TVXQ je jedna od najuspješnijih azijskih grupa koju su popularno nazvali „Asia's Stars“ i „Kings of the Hallyu Wave“ zbog svog ogromnog uspjeha i doprinosa K-Popu. Od svog početka izdali su 5 korejskih albuma, 5 japanskih, preko 20 korejskih singlova i više od 30 japanskih singlova. Prema podacima, TVXQ su prodali više od 9.1 milijuna primjeraka svojih CD-a kroz cijelu karijeru u Koreji i Japanu, bez onog što su prodali u ostalim azijskim i drugim zemljama. Imaju dva fan-kluba, jedan je Cassiopeia koji je 2008. godine ušao u Guinessovu knjigu rekorda zbog broja članova, a drugi je BigEast.

2011. TVXQ se na scenu vratio s pjesmom „Keep Your Head Down“ s istoimenog albuma kada su njome u Japanu ponovo zasjeli na prvo mjesto Oricon Weekly Singles Charta, prodavši više od 200 000 primjeraka samo u prvom tjednu prodaje. Od 1968. dogodilo se samo dva puta da je strani umjetnik dospio na prvo mjesto i oba puta su to bili TVXQ. Prvi put je bilo sa singlom „Break Out“ 2009. kada su prodali 256 000 primjeraka, a drugi put s „Keep Your Head Down“.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Korean Idol Pop Group's New Album Gains Massive Fan Base Even Before Its Release: Chart". Inačica izvorne stranice arhivirana 26. prosinca 2008. Pristupljeno 22. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. "Dong Bang Shin Gi on fame, censorship and work"
  3. "Teen tunes get the rap from censoring body"
  4. "DongBangShinGi(TVXQ)". Inačica izvorne stranice arhivirana 22. listopada 2010. Pristupljeno 22. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. "Korean boy-band TVXQ finds motherly love in Asia"