Taal (vulkan)

Izvor: Wikipedija
Vulkan Taal

Taal je vulkan na otoku Luzon na Filipinima.

To je drugi najaktivniji vulkan na Filipinima s 33 povijesne erupcije. Sve ove erupcije događale su se na vulkanskom otoku, koji se nalazi usred jezera Taal. Jezero je nastalo pretpovijesnim erupcijama između 140,000 do 5,380 pr. Kr. Vulkan i jezero predstavljaju jedan od najslikovitijih i atraktivnijih prizora na Filipinima.[1] Vulkan se nalazi oko 50 km južno od glavnog grada Manile.

Imao je nekoliko silovitih erupcija u prošlosti, koji su uzrokovali gubitak ljudskih života na otoku i naseljenim područjima oko jezera. Procjenjuje se, da je poginulo oko 5000 do 6000 ljudi.

Zbog svoje blizine naseljenim područjima i eruptivne prošlosti, vulkan je uvršten u 16 svjetskih vulkana u izboru međunarodne organizacije IAVCEI, koje bi trebalo detaljno istražiti, kako bi se spriječilo buduće prirodne katastrofe. Svi vulkana na Filipinima dio su Pacifičkog vatrenog prstena.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Herre, Albert W. (1927-12-14). "The Fisheries of Lake Taal, Luzon and Lake Naujan". Philippine Journal of Science, Vol. 34 No. 3, pp.287-303, 1927.