Taylor Lautner

Izvor: Wikipedija
Taylor Lautner
Taylor Lautner
Rodno ime Taylor Daniel Lautner
Rođenje 11. veljače 1992., Grand Rapids, Michigan, SAD
Godine rada 2001.-danas
Važnije uloge Jacob Black u Mladom mjesecu
Važniji filmovi Mladi mjesec
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Taylor Daniel Lautner (Grand Rapids, Michigan, 11. veljače 1992.), je američki filmski glumac. Glumio u mnogim filmovima, a najpoznatije su mu uloge Sharkboya u Avanture Sharkboya i Lavagirl u 3-D tehnici i Jacoba Blacka, Bellinog (Kristen Stewart) najboljeg prijatelja u Sumraku.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Život i karijera[uredi | uredi kôd]

Lautner je rođen u obitelji francusko-nizozemsko-njemačko-indijanskih korijena.[1][2] Ima sestru, Makenu Lautner. Kao dijete obožavao je karate, kojim se počeo baviti već od sedme godine te je osvojio mnogo odličja na državnim i međunarodnim natjecanjima.[3][4]

Američkoj je publici prije Sumraka bio dobro poznat iz obiteljskog filma 'Avanture Sharkboya i Lavagirl u 3-D tehnici'. U filmu je glumio s Taylor Dooley, koja mu je jedna od najboljih prijateljica.

Gluma ga je počela zanimati od malih nogu. Kad je imao sedam godina, na nagovor trenera karatea prijavio se na audiciju za reklamu za Burger King. Iako nije bio izabran, iskustvo s audicije toliko mu se svidjelo da je roditeljima priopćio kako želi biti glumac. Roditelji su ga shvatili ozbiljno te su često putovali iz Michigana u Los Angeles kako bi Taylor išao na audicije. Na kraju ih je to jako iscrpilo te su se odlučili na preseljenje u Los Angeles. Taylor je glumio u raznim filmovima i posuđivao glas u crtićima, a konačni probitak u svijet glumaca značila je uloga Sharkboya u već spomenutom filmu The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D, snimljenom 2005. godine. Nakon filmova Sumrak sage koji su mu donijeli veliku slavu Taylor glumi u akcijskom filmu Abduction. Glumac je izjavio kako zahvaljujući Sumrak sagi može birati filmove i uloge koje ga uistinu zanimaju te da je uloga akcijskog junaka Nathana Harpera u Abduction ono što je on priželjkivao.

Mladi mjesec[uredi | uredi kôd]

Lautnera su, prema nekim spekulacijama, u filmu Mladi mjesec trebali zamijeniti Michael Copon ili Steven Strait,[5] s obzirom na to da lik Jacoba u Mladom mjesecu doživljava puno promjena - pretvara se u snažnog i krupnog vukodlaka, starijeg 10 godina - pa autori filma zbog toga nisu bili sigurni je li sitni tinejdžer idealan izbor. Ipak, kasnije je i službeno potvrđeno da će Taylor glumiti i dalje,[6] a i sam priznaje da sve više vremena pokušava provesti u teretani kako bi dobio na snazi. Dosad je nabacio oko 12 kilograma, a redatelju je obećao da će dobiti oko 14.[7]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Godina Film Uloga Bilješka
2001. Shadow Fury Kismet (dijete)
2003. The Bernie Mac Chow Aron TV
2004. Moja žena i djeca Tyrone TV
Summerland dječak na plaži TV
2005. Popust na količinu 2 Elliott Murtaugh
Danny Phantom Youngblood TV; glas
Duck Dodgers Reggie Wasserstein TV; glas
The Avanture os Sharkboy and Lavagirl in 3-D Sharkboy Glavna uloga
What's New, Scooby Doo? Dennis/Ned TV; glas
2006. Love, Inc. Oliver TV
He's a Bully, Charlie Brown Joe Agate TV; glas
2008. Caught Up in You od Cassie Thompson ljubavni interes glazbeni spot
Sumrak Jacob Black
My Own Worst Enemy Jack Spivey TV
2009. Mladi mjesec Jacob Black [8]
2010. Dan zaljubljenih Willy Harrinton
Pomrčina Jacob Black
2011. Praskozorje I Jacob Black
2012. Praskozorje II Jacob Black
2013. Starci 2 Frat Boy Andy
2014. Run The Tide Reymund Hightower
2015. Tracers Cam
2015. The Ridiculous 6  Lil' Pete
2016. Scream queens Dr. Cassidy Casade

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Larry Carroll. 20. svibnja 2008. Actor Taylor Lautner Is Eager To Deliver 'Naked' Line, Master Driving. MTV. Pristupljeno 14. listopada 2008.
  2. Christina Radish. 20. listopada 2008. Taylor Lautner & Edi Gathegi Discuss Their Roles in "Twilight". MediaBlvd Magazine. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. listopada 2008. Pristupljeno 22. listopada 2008.
  3. Exclusive Interview with Taylor Lautner, Kids Karate Television
  4. TaylorLautner.com | Biography. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. veljače 2010. Pristupljeno 4. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. Michael Copon, Steven Strait, or Taylor Lautner for Jacob?. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. veljače 2010. Pristupljeno 4. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  6. Taylor Lautner back as Jacob Black. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. siječnja 2010. Pristupljeno 4. travnja 2009.
  7. Reality Check: Taylor Lautner Hits the Gym to Gain Weight?. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. ožujka 2009. Pristupljeno 4. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  8. Drews, Keven. Twilight's New Moon Wraps Up Shooting. Westcoaster.ca. Pristupljeno 28. ožujka 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Taylor Lautner