The Human Centipede (First Sequence)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s The Human Centipede)
The Human Centipede (First Sequence)
RedateljTom Six
ProducentTom Six
Ilona Six
ScenaristTom Six
Glavne ulogeDieter Laser
Ashley C. Williams
Ashlynn Yennie
Akihiro Kitamura
GlazbaPatrick Savage
Holeg Spies
SnimateljGoof de Koning
MontažaTom Six
DistributerBounty Films (međunarodno)
IFC Films (SAD)
Godina izdanja2010.
Trajanje92 minute
DržavaNizozemska
Jezikengleski
njemački
japanski
Žanrhoror
Proračun1.5 milijuna
Sljedeći
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

The Human Centipede (First Sequence) je nizozemski horor iz 2010. kojeg je napisao i režirao Tom Six.

Radnja se odvija oko njemačkog doktora koji otme troje turista, te kirurški povezuje njihove anuse i usta, stvarajući "ljudsku stonogu". Glavne uloge tumače Dieter Laser kao Dr. Heiter, te Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie i Akihiro Kitamura kao njegove žrtve. Snimljen je i nastavak The Human Centipede II (Full Sequence) koji je objavljen 2011. godine.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Lindsay (Ashley C. Williams) i Jenny (Ashlynn Yennie), dvije Amerikanke na odmoru u Njemačkoj drogira i otme poludjeli Dr. Heiter (Dieter Laser), kod kojeg su potražile pomoć nakon što im se pokvario auto. Djevojke se bude u bolničkoj sobi u njegovom podrumu, zajedno s prethodno otetim vozačem kamiona (Rene de Wit) kojeg Heiter ubija jer "ne odgovara" s njima. Ubrzo doktor dovodi novu žrtvu, japanskog turista Katsura (Akihiro Kitamura). Tada im objašnjava da je svjetski poznati ekspert za odvajanje sijamskih blizanaca, međutim sanja o stvaranju novog stvorenja spajajući ljude međusobno, te im u detalje objašnjava kako će im najprije slomiti kosti u koljenu kako bi mogli hodati četveronoške, te kirurški povezati usta za anus, kako bi zajednički dijelili jedan probavni sustav. Lindsay pokuša pobjeći, no bez uspjeha, te je za kaznu Heiter stavlja u sredinu "stonoge", s Katsurom odnaprijed, te Jenny odiza.

Nakon operacije, doktor ih pokušava trenirat kao kućnog ljubimca, te s oduševljenjem gleda kada je Lindsay prisiljena progutati Katsurov izmet. Također, otkriva da Jenny pati od otrovanja krvi, te da će ubrzo umrijeti. Kada ga dvojica detektiva, Kranz (Andreas Leupold) i Voller (Peter Blankenstein) posjete radi istrage o nestalim turistima, odlučuje ih dodati "stonozi" kao zamjenu za Jenny. Pokuša ih drogirati no ne uspjeva, te detektivi zbog doktorovog sumnjivog ponašanja odlaze po nalog za pretres. Žrtve tada pokušavaju pobjeći, te Katsuro napadne Heitera, no doktor ih ipak kasnije uhvati. Katsuro mu tada priznaje da je zaslužio tu sudbinu jer je loše tretirao svoju obitelj, te počini samoubojstvo prerežući si grlo komadom stakla. Detektivi se vraćaju, te dok odvojeno pretražuju kuću, doktor se skriva kod bazena. Kranz otkriva bolničku sobu kada začuje pucanj. Tada pronalazi i žrtve, te mrtvo tijelo Vollera u bazenu. Heiter upuca Kranza u trbuh, a on njega u glavu, te obojica umiru. Jenny također umire od svoje infekcije, ostavljajući Lindsay samu u kući zarobljenu između mrtvih tijela Katsura i Jenny.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Ashlynn Yennie, Ashley C. Williams i Akihiro Katamura na promociji filma

Reakcije[uredi | uredi kôd]

Film je dobio mješane recenzije, na stranici Rotten Tomatoes dato mu je 50% "rotten" na temelju 90 recenzija, s prosječnom ocjenom 5.2 od 10,[1] dok je na Metacriticu dobio prosječnu ocjenu 33% na temelju 15 recenzija.[2]

Godine 2011. snimljen je nastavak The Human Centipede II (Full Sequence), te je planiran i treći dio nazvan The Human Centipede III (Final Sequence).

Film je često parodiran, kao npr. u pornografskoj parodiji The Human Sexipede, te u epizodi South Parka "HUMANCENTiPAD".

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi The Human Centipede (First Sequence)