Šljuke sjemenjarke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Thinocoridae)
Šljuke sjemenjarke
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Porodica:Thinocoridae
Gray, 1845.
Rodovi
Baze podataka

Šljuke sjemenjarke (lat. Thinocoridae) je porodica ptica iz reda močvarica. Ove ptice žive na području Anda i Patagonije.

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Nije sigurno jesu li u srodstvu s drugim močvaricama, a smatra se da su im najbliži srodnici vrsta Pedionomus torquatus, jakane i vrste porodice Rostratulidae. Pedionomus torquatus se hrani na sličan način, ali njegovo ponašanje u razmnožavanju je mnogo drugačije. Naziv šljuke sjemenjarke ne pristaje ovoj porodici, jer izgledom ne predstavljaju prave šljuke (imaju malene glave i kratke kljunove), a sjemenje ne čini glavninu njihove ishrane.

Opis[uredi | uredi kôd]

Šljuke sjemenjarke su porodica malenih i društvenih močvarica koje su se prilagodile ishrani biljkama. Izgledom podsjećaju na tetrijebe i prepelice, samo što imaju duga krila. Vrste roda Thinocorus su manje, u veličini varirajući od veličine vrapca do veličine šljuke. Vrste roda Attagis su veće, veličine ptarmigana. Imaju kratke noge (ali duge nožne prste) i repove. Perje im je uglavnom s prugastim šarama. Seksualni dimorfizam postoji u rodu Thinocorus, gdje mužjaci imaju sivo lice, vrat i bradu.

Nastanjuju razna nepogodna staništa, uključujući stepe, polusuhe pustinje i planinska staništa. Attagis gayi živi i na visini od 5500 m nadmorske visine.

Ženka nese 2-3 jajeta u plitku udubinu u tlu.

Rodovi i vrste[uredi | uredi kôd]

Porodica obuhvaća četiri vrste šljuka sjemenjarki u 2 roda.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Thinocoridae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Thinocoridae