Tie Your Mother Down

Izvor: Wikipedija
Tie Your Mother Down
Queen (singl)
ŽanrHard rock
"B" Strana
You and I
Objavljen4. ožujka 1977.
Snimanje1976.
Trajanje3:45
Izdavač EMI
Elektra Records
Producent(i)Queen
Tekstopisac
Brian May
Kronologija albuma – Queen
Somebody to Love
(1976.)
Tie Your Mother Down
(1977.)
Teo Torriatte (Let Us Cling Together)
(1977.)

Tie Your Mother Down je singl britanskog rock sastva Queen. Tekst je napisao Brian May. Singl je izdan 4. ožujka 1977. godine. Na "B" strani nalazi se Deaconova "You and I". Pjesma se nalazi na albumu A Day at the Races iz 1976. godine.
May je pjesmu napisao još 1975. godine dok je bio na Tenerifima (na "Španjolskoj gitari"), gdje je pripremao svoj doktorat iz astronomije. Pjesma započinje jedno minutnim uvodom na gitari, koje je zapravo ponavljanje završetka pjesme "Teo Torriatte (Let Us Cling Together)" čime se zatvara jedna cjelina, što je n.p.r. tipično na albumima Pink Floyda, te ima jedan od najpoznatijih riffova u svijetu rock glazbe.
Glazbeni spot snimljen je tijekom turneje sastava SAD-om u veljači 1977. u Nassau Veterans Memorial Coliseumu, na Long Islandu, New York.
Iako je singl bio uspješan prilikom izvođenja uživo, kao što je bio i često emetiran na radijskim postajama nije postigao značajniji uspjeh na top ljestvicama; u UK-u se plasirao na 31. mjesto, dok se u SAD-u plasirao tek na broj 49.
Sastav je izvodio pjesmu na gotovo svim turnejama. 1992. na "Freddie Mercury Tribute Concertu" uz "Queen" pjesmu su izveli Joe Elliot (Def Lepard) i Slash (Guns N' Roses).
Pjesma nije objavljena na kompilaciji Greatest Hits (Queen) iz 1981. nego na kompilaciji Queen Rocks iz 1997. Također je objavljena na "B" strani singla No-One but You (Only the Good Die Young) iz 1997. godine.

Snimke uživo[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]