Timea Horvat

Izvor: Wikipedija

Timea Horvat (mađ: Horváth Tímea) (Sambotel, 12. svibnja 1967. – 11. lipnja 2023.) bila je hrvatska pjesnikinja i novinarka iz mađarskog dijela Gradišća. Rodom je iz Sambotela, a poslije je živjela u Petrovu Selu.

Bila je novinarka i članica uredništva tjednika Hrvatski glasnik (uz Bernadetu Blažetin i Stipana Balatinca), a pisala je i za Novi glas (glasnik Hrvatskog akademskog kluba) i ostale.

Uređivala je hrvatsku rubriku na mađarskoj televizijskoj postaji MTV1 i mjesnoj televizijskoj postaji iz Petrovog Sela.

Bila je suradnica seoskog kazališta i folklorne skupine Veseli Gradišćanci.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Ako nisi tu, zbirka pjesama, 1999.

Neke su joj pjesme ušle u antologiju hrvatske poezije u Mađarskoj 1945. – 2000. urednika Stjepana Blažetina Rasuto biserje.

Svojim djelima ušla je u antologiju Pjesništvo gradišćanskih Hrvata = Poemaro de Burglandaj Kroatoj urednika Đure Vidmarovića i Marije Belošević.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska matica iseljenikaArhivirana inačica izvorne stranice od 28. srpnja 2011. (Wayback Machine) Predstavljanje knjiga HES-a i uručenje Nagrade HMI Silvije Strahimir Kranjčević, 14. i 15. studenoga 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Timea Horvat koji govori o hrvatskom književniku iz Mađarske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.