Tomislav Šojat

Izvor: Wikipedija
Tomislav Šojat
Tomislav Šojat 2013.
Ime u rodnom listuTomislav Šojat
Rođen/a6. studenog 1963.
Žanr/ovipop glazba, rock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, bas-gitara
Djelatno razdoblje1978.-traje
Producentska kućaJugoton
Croatia records
AngažmanPrva Ljubav
Regata
Aerodrom
Azra
Pađen Band

Tomislav Šojat (Zagreb, 6. studenog 1963. ) hrvatski je glazbenik koji je u svojoj glazbenoj karijeri snimio petnaestak studijskih albuma i sudjelovao na mnogim albumima kao gost glazbenik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Tomislav Šojat 2013.

Tomislav Šojat rođen je u Zagrebu, 6. studenog 1963. godine gdje s 14. godina počinje svoju glazbenu karijeru. Prvi glazbeni angažmani bili su mu sa sastavom "Prva Ljubav", s kojima je svirao do njihovog raspada 1984. Prva ljubav glasi za najmlađi pop sastav u Europi i Šojat s njima snima pet singlova i četiri studijska albuma, koji su dobili zlatni certifikat.[1] Nakon dolaska iz JNA gdje je služio vojni rok, pridružuje se sastavu "Regata", s kojima snima jedan album. Grupa se razilazi 1987.g. i Šojat nakon toga dolazi u sastav Aerodrom, gdje kao gost glazbenik nastupa s njima na turnejama po bivšem SSSR-u. S Aerodromom ostaje do njihovog razlaza 1988., a 1990. snima i svira sa Sevdah Shuttle Bandom, novim sastavom Branimira Štulića. Godine 1992. s Juricom Pađenom osniva sastav Pađen Band s kojim snima tri studijska albuma. Za europsko tržište objavljuju kompilacijski album Pađen band retro 16 s najboljim hitovima izdanim do tada. Nekoliko je skladbi prepjevano na engleski jezik s albuma Timeless koji je izdan isključivo za europsko tržište.[1]

Sastav Aerodrom nanovo se okuplja 2001. i Šojat postaje njihov menadžer. Sa starom postavom 2001. godine snimaju album Na travi[2] i 2007.g. album Rock @ Roll.[3] U dugogodišnjoj karijeri koja traje od 1978. godine, Šojat je snimio petnaestak studijskih albuma i sudjelovao na mnogim materijalima kao gost glazbenik.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. a b grupa-aerodrom.comArhivirana inačica izvorne stranice od 12. travnja 2012. (Wayback Machine) - Tomislav Šojat
  2. grupa-aerodrom.comArhivirana inačica izvorne stranice od 4. prosinca 2008. (Wayback Machine) - Diskografija
  3. grupa-aerodrom.comArhivirana inačica izvorne stranice od 4. prosinca 2008. (Wayback Machine) - Diskografija

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aerodrom

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]