Tomáš Baťa

Izvor: Wikipedija
Tomáš Baťa
Tomáš Baťa
Tomáš Baťa
Rođenje Zlín, 3. travnja 1876.
Smrt Otrokovice, 12. srpnja 1932.
Nacionalnost Čeh
Poznat(a) po osnivač tvrtke Bata
izgradio Batin kanal
Zanimanje poduzetnik, industrijalac
Djeca Tomáš Jan Baťa
Portal o životopisima

Tomáš Baťa (Zlín, 3. travnja 1876.Otrokovice, 12. srpnja 1932.) bio je osnivač poduzeća za proizvodnju obuće Bata i jedan od najvećih poduzetnika svoga vremena. Uveo je mnoge nove ideje u područje proizvodnje i prodaje proizvoda koje su utjecale na brojne buduće ekonomiste. Njegovi postupci i tehnologije bili su revolucionarni za tadašnje poduzetnike, a i danas se koriste kao primjer vrhunskog menadžmenta. Za svoje poduzeće, izgradio je grad Zlín te Borovo Naselje u Hrvatskoj.

Baťa je bio svojevrsni fenomen prvo u granicama ondašnje Čehoslovačke, a onda i šire. Među prvima je u svoju tvornicu uveo proizvodnju na tvorničkoj traci. Brinuo se za radnike, gradio im je smještajne objekte i brinuo se za njihovo obrazovanje. Podigao je i mnogo građevina, između ostalog, napravio je i Batin kanal.

Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći.

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Po modelu svojih tvornica Bata, 1931. godine osnovao je tvornicu „Bata-Borovo“ oko koje se oblikovalo Borovo Naselje, danas gradska četvrt u Vukovaru[1] Godine 1936., naselje je imalo 122 zgrade izgrađene od neožbukane crvene opeke u kojima je živjelo 1,818 stanovnika.

Današnji HNK Borovo osnovan je 1933. godine kao Bata SK i bio je reklamna momčad tvornice Bata Borovo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HNK Borovo: Borovo naselje, pristup 29. listopada 2015. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. prosinca 2012. Pristupljeno 29. listopada 2015.