Tony Tebby

Izvor: Wikipedija

Tony Tebby je bio dizajner izvornog OS-a za osobno računalo Sinclair QL, QDOS. Razvio ga je dok je radio u Sinclair Researchu ranih 1980-ih.[1] Sinclair Research je napustio 1984. godine prosvjedujući tako jer je protiv toga što je tvrtka prijevremeno pustila QL na tržište.[1] Formirao je tvrtku QJUMP Ltd. koja se specijalizirala za bavljenje sistemskim softverom i raznim pomoćnim programskim dodatcima za QL. Sjedište te tvrtke je bilo u Engleskoj, u Ramptonu.[2]

Prije toga je radio u Philipsovim istraživačkim laboratorijima u Redhillu gdje je radio na obradi slike u realnom vremenu, pri čemu se više služio elektroničkim sklopovljem nego softverom. U ono je vrijeme softver bio više kao batch program na PRL-ovo središnje računalo ili, za Commodore PET unutar laboratorija u odjelu.

Među softver koje je razvio QJUMP bio je SuperToolkit II, zbirka ekstenzija za Qdos i SuperBASIC; Qdos-ov pogonitelj za disketni pogon koji je de facto postao standardom za različita sučelja trećih osoba za diskovne pogone, a prodavane za QL; QJUMP Pointer Environment, koji je primitivne prozorske prikaze za Qdos primicao nečemu što je bilo potpuno grafičko korisničko sučelje. Tebby je dobio i zadaću napisati Qdos-oliki operacijski sustav za Atari ST; zvao se SMS2.

Poslije je otišao u Francusku u Le Grand-Pressigny. Nastavio je s radom za QL-ove korisnike. U prvoj polovici 1990-ih je razvijao operacijski sustav SMSQ koji je bio kompatibilan s Qdos-om, a temeljio se na SMS2. To je radio za QXL Miracle Systemsa, QL-ovske emulacijske kartice za PC-e. Poboljšanu inačica SMSQ-a se prenijelo u Atari ST i različite QL-ove emulatore. Nosila je ime SMSQ/E.[3] Radio je i na Stelli, operacijskom sustavu koji je bio ugrađen [nedostaje izvor] u mikroprocesore Motoroline serije Motorola 68000 i u procesorima Coldfire.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Adamson, Ian; Kennedy, Richard. The Quantum Leap - to where?. Sinclair and the 'Sunrise' Technology. Pristupljeno 6. rujna 2010.
  2. Heller, Leon. Listopad 1984. QL Affairs. Your Spectrum (8). Pristupljeno 6. rujna 2010.
  3. Tebby, Tony. A Brief History of SMSQ/E. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. ožujka 2012. Pristupljeno 6. rujna 2010.