Tramvajski promet u Rijeci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Tramvaj u Rijeci)

Tramvajski promet u Rijeci
slika
slika
Riječki tramvaj na razglednici
Opće informacije
Država Hrvatska
Grad Rijeka
Otvaranje 7. studenog 1899.
Ukidanje lipanj 1952.

Tramvajski promet u Rijeci uveden je 1899. godine. Prvi električni tramvaj provezao se središtem Rijeke 7. studenog 1899. godine, prvi električni tramvaj u Hrvatskoj.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U 19. stoljeću prvi se javni prijevoz putnika odvijao kočijama i omnibusevima na konjsku vuču. 1892. godine Gradske vlasti su prihvatile ponudu baruna Lazzarinia za uvođenjem električnog tramvaja. Nakon dugih pregovora, 1896. sklopljen je Ugovor o izgradnji i prometu električnog tramvaja u gradu Rijeci s Anonimnim društvom za riječki električni tramvaj, koje je barun za tu svrhu osnovao. Koncesionarsko društvo, čiji je većinski vlasnik u međuvremenu postala Komercijalna banka iz Pešte, odobrila je izgradnju jednotračne pruge s nekoliko mimoilaznica. Tramvaj je krenuo 7. studenog 1899. od mosta na Rječini duž Fiumare prema zadnjoj stanici Pioppi. Dužina trase bila je nešto više od 4 km. To je bio prvi električni tramvaj na području današnje Hrvatske.

Tramvajska pruga se 1907. godine produžuje od mosta na Rječini do Školjića, te od stanice Pioppi (kod tvornice Torpedo) do brodogradilišta Danubius (današnji 3. maj).

Nagli razvoj grada Rijeke i njegove okolice diktirao je brži, moderniji i kvalitetniji prijevoz te je 1951. godine u gradsku prometnu komunikaciju uključen trolejbus. U lipnju 1952. godine ukinut je u potpunosti tramvajski promet.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tramvajski promet u Rijeci
Nedovršeni članak Tramvajski promet u Rijeci koji govori o željezničkom prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.