Transkripcija (biologija)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Transkripcija je proces stvaranja ekvivalentne kopije molekule RNK koristeći sekvencu molekule DNK. DNK i RNK su nukleinske kiseline koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNK u RNK u prisustvu odgovarajućih enzima. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNK je prevedena pomoću enzima RNK polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNK lanac. Za razliku od replikacije DNK, transkripcija u RNK lanac uključuje bazu uracil (U) na mjestima gdje bi se, u DNK lancu, pojavio timin (T).

Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNK preveden u molekulu RNK kodira barem jedan gen. Ako transkribirani (prevedeni) gen kodira protein, rezultat transkripcije je molekula (mRNK). Molekula (mRNK) će zatim stvoriti protein kroz proces translacije. Alternativno,transkribirani gen može također kodirati ribosomsku RNK (rRNK), transportnu RNK (tRNK) ili ribozime (RNK ribosomi).

Transkripcijska DNK jedinica koja kodira proteine ne sadržava samo sekvencu koja će biti direktno prevedena u protein (kodirajuća sekvenca) nego i regulatorne sekvence koje upravljaju i reguliraju sintezu proteina.


P biology.png Nedovršeni članak Transkripcija (biologija) koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.