Transkripcija (biologija)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Transkripcija je proces stvaranja ekvivalentne kopije molekule RNA koristeći sekvencu molekule DNK. DNA i RNA su nukleinske kiseline koje koriste parove baza kao komplementarni jezik koji može biti preveden sa DNA u RNA u prisustvu odgovarajućih enzima. Za vrijeme transkripcije, sekvenca DNA je prevedena pomoću enzima RNA polimeraze, koja proizvodi komplementarni, antiparalelni RNA lanac. Za razliku od replikacije DNA, transkripcija u RNA lanac uključuje bazu uracil (U) na mjestima gdje bi se, u DNA lancu, pojavio timin (T).

Transkripcija je prvi korak koji vodi prema ekspresiji gena. Odsječak DNA preveden u molekulu RNA kodira barem jedan gen. Ako transkribirani (prevedeni) gen kodira protein, rezultat transkripcije je molekula (mRNA). Molekula (mRNA) će zatim stvoriti protein kroz proces translacije. Alternativno,transkribirani gen može također kodirati ribosmalnu RNA (rRNA), transportnu RNA (tRNA) ili ribozime (RNA ribosomi).

Transkripcijska DNA jedinica koja kodira proteine ne sadržava samo sekvencu koja će biti direktno prevedena u protein (kodirajuća sekvenca) nego i regulatorne sekvence koje upravljaju i reguliraju sintezu proteina.


P biology.png Nedovršeni članak Transkripcija (biologija) koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.