Tristania

Izvor: Wikipedija
Tristania
MjestoNorveška
Žanr/ovigothic metal, doom metal, black metal
Djelatno razdoblje1997. - danas
Producentska kućaNapalm Records
Internetska stranicatristania.com
Članovi (članice)
Mariangela Demurtas
Østen Bergøy
Anders Høyvik Hidle
Rune Østerhus
Einar Moen
Kenneth Ølsson
Bivši članovi (članice)
Vibeke Stene
Morten Veland
Kjetil Ingebrethsen
Svein Terje Solvang

Tristania je norveški gothic metal-sastav osnovan početkom 1997. Osnovali su ga Morten Veland, Einar Moen i Kenneth Olsson.

Glazba[uredi | uredi kôd]

Tristanijina glazba je često karakterizirana kao gothic metal s doom metal utjecajima. Na njihovim prvim izdanjima bili su pod utjecajem black metala s dominatnim klavijaturama i bubnjevima, koncetrirani na operne ženske vokale, upečatljive zborove i klasične instrumente. Na albumima poput Beyond the Veil utjecaj gothica se posebno primjećuje. Velikim djelom Tristania se koncentrira na guturalne Velandove vokale i operne vokale Vibeke Stene, njihove bivše pjevačice koju je sada zamijenila Mariangela Demurtas.

Na četvrtom albumu Ashes Tristania je imala više vrsta vokala, a to su sljedeći:

Najnoviji album Illumination uključuje iste vokale, ali bez Kjetila. Također na albumu se u znatno manjoj mjeri primjenjuju death vokali.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Krajem 1996. i početkom 1997. Tristania su osnovali Morten Veland, Einar Moen i Kenneth Olsson iz bivšeg sastava Uzi Suicide. Kasnije, Anders H. Hidle i Vibeke Stene priključuju se grupi zajedno s basistom Rune Osterhusom. U svibnju 1997. izašao je njihov prvi EP nazvan Tristania. Kasnije izlazi njihov prvi album Widow's Weeds. Izlaskom singla Angina izašao je i album Beyond the Veil koji se smatra njihovim dosada najboljim albumom.

2001. izdan je album World of Glass i to nedavno nakon otpuštanja Velanda, što je utjecalo na zvuk i stil albuma. Veland je u međuvremenu osnovao novi sastav, Sirenia.

Četvrti album Ashes (2005.) je prvi Tristanijin album izdan od SPV izdavačke kuće nakon prestanka suradnje s Napalm Recordsom. Na tom albumu koristi se progressive stil metala što ga poprilično drugačijim od prethodnih izdanja, pogotovo onih prije odlaska Mortena Velanda.

U travnju 2006.- te Kjetil Ingebrethsen odlazi iz Tristanie, a 27. veljače 2007. Stene prestaje biti vokalistica kako bi se bavila podučavanjem glazbe.

19. listopada, 2007. talijanska pjevačica Mariangela Demurtas (nekoć u Reel Fiction i Alight) predstavljena je kao nova pjevačica. Njezin snažan glas (vrlo drugačiji od Vibekinog) još više naglašava promjene u stilu glazbe Tristanie.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi
EP-ovi
Kompilacije

Članovi[uredi | uredi kôd]

Trenutačni članovi[uredi | uredi kôd]

Bivši članovi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]