Trojstvo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Trojstvo (nauk))
Luca Rossetti da Orta,Sveto Trojstvo, 1739.

Trojstvo ili Presveto Trojstvo u kršćanstvu je naziv za Boga kada se želi naglasiti nauk da je on jedan, a istovremeno se sastoji od triju osoba: Oca, Sina i Duha Svetog.

To je jedna od temeljnih istina kršćanstva iako postoje zajednice koje sebe smatraju kršćanskima i nemaju ovaj nauk (npr. Jehovini svjedoci), većina kršćanskih crkava vjeru u Trojstvo drže definicijom kršćanstva.

Dogma[uredi | uredi kôd]

"Štit Trojstva"

Prije prihvaćanja trojstva kao dogme kršćanstva na Nicejskome saboru 325. godine postojale su razne druge ideje odnosa triju božanskih osoba kao što su sabelijanizam, arijanizam, triteizam i tako dalje.[1]

Dogmatski se trojstvo definirano ovako: božanska bīt, suština ili narav (supstancija) predstavlja jedinstvo božanskoga bića, a uzajamna različitost pokazuje se pojmom osobā (persona, hipostaza). Tri su osobe Sin ili Logos, Duh Svezi i Otac. Odnos između osoba naziva se odnošaj (relacija).[1] Sin je rođen od Oca, a Duh Sveti izlazi iz Oca i Sina (po katoličkome nauku), to jest od Oca po Sinu (pravoslavni nauk).[2]

U Bibliji[uredi | uredi kôd]

Giovanni Battista: Trojstvo

Po kršćanskome vjerojvanju Bog kao Presveto Trojstvo objavio se prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: 'Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!' (Lk 3,21-22)

Trojstvo Božje u Novom zavjetu pojavljuje se i drugdje: Ivan 10:30 i 33 objašnjavaju da su Otac i Sin jedno, Prva poslanica Korinćanima 3:16 i Matej 10:20 pokazuju da su Otac i Duh jedno, Poslanica Rimljanima 8:9 jasno kaže da su Sin i Duh jedno, a Ivan 14:16, 18 i 23 pokazuju da su Otac, Sin i Duh jedno.

U Starom zavjetu prvi stih kaže: "U početku je Bog ...". Na hebrejskom, riječ za "Bog" je "El-אֵל". Ali u prvom se stihu koristi oblik množine te riječi: "Elohim - אֱלהִים". Također imamo naznaku u 26. stihu: „Tada je Bog rekao: 'Načinimo čovjeka kao sliku onoga što Jesmo, da bude poput Nas.'“ Sam Bog govori u prvom licu množine. Jedna od najjasnijih referenci o trojstvu Boga u Starom zavjetu je Izaija 48:16, proročki stih koji je izgovorio Gospodin (Isus Krist). Taj stih stavlja sva tri člana Božanstva u jedan stih: „Primakni Mi se i slušaj ovo: od početka vam ne govorim u tajnosti, a kad se to dogodi, Јa sam tamo. A sada Мe Gospodar BOG poslao sa Svojim Duhom.“

Liturgija[uredi | uredi kôd]

U Katoličkoj Crkvi svetkovina Presvetog Trojstva slavi se u nedjelju nakon blagdana Duhova.

U umjetnosti[uredi | uredi kôd]

Budući da su stariji kršćanski slikari htjeli dati snažnu sliku Trojstva, obično su birali jedan od sljedećih načina prikazivanja Trojstva: Isus je prikazan u ljudskom obliku ili predstavljen simbolom križa ili Jaganjca, nad njim lebdi Duh Sveti predstavljen u obliku goluba, a iznad se vidi poprsje Boga Oca ili samo oblak kroz koji pruža ispruženu ruku.

Potom su i Otac i Sin predstavljani cjelovitim tijelom (Isus se može prepoznati po ranama od čavala na rukama i stopalima), a između njih lebdi golub čija je glava, kao i kod Oca i Sina, okružena aureolom.

Poslije su sve tri osobe predstavljane u ljudskom obliku sjedeći jedni pored drugih: Otac u sredini s kraljevskom krunom ili papinskom tijarom, desno od njega je Isus s kraljevskom krunom a lijevo Duh Sveti izgledom mlađi od Oca i Sina. Ipak, Duh Sveti najčešće se pojavljuje u obliku goluba što je bilo i najlakše razumjeti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Trojstvo - Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 31. siječnja 2024.
  2. Trojstvo (Presveto Trojstvo) | Proleksis enciklopedija. proleksis.lzmk.hr. Pristupljeno 31. siječnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Presveto Trojstvo
Wikizvor ima izvorni tekst Molitva Presvetom Trojstvu
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Trojstvo
Mrežna mjesta

Bibliografija[uredi | uredi kôd]