Trombocitička trombocitopenična purpura

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM M31.1 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D011697 Uredi na Wikipodatcima

Trombocitička trombocitopenična purpura ili Moschcowitzev sindrom (skraćeno TTP) je rijetka bolest uzrokovana poremećajem koagulacije zbog čega u malim krvnim žilama nastaju krvni ugrušci. Rijetki nasljedni oblik TTP se naziva Upshaw-Schülmanov sindrom. Bolest je nazvana prema liječniku Eli Moschcowitz koji je prvi opisao slučaj u bolnici u New York 1925.g.

Simptomi[uredi | uredi kôd]

Simptomi koje uzrokuje TTP nisu specifični za bolest, ali postoji kombinacija pet simptoma (tzv. pentada) koja upućuje na bolesti, iako neki simptomi kod TTP mogu i izostati:

Uzroci[uredi | uredi kôd]

Do nastanka TTP, kao i ostalih mikroangiopatskih hemolitičkih anemija, dolazi zbog spontane agregacije trombocita i aktivacije koagulacijskog sustava u malim krvnim žilama. TTP se može u grubo po patogenezi podijeliti na:

  • idiopatska TTP čiji nastanak se povezuje s inhibicijom metaloproteinaze ADAMTS13 antitijelima. ADAMTS13 je enzim koji razgrađuje von Willebrandov faktor (vWF), bjalančevinu koja sudjeluje u povezivanju trombocita u krvni ugrušak, te zbog nedostatka toga enzima, povećana količina vWF povećava sklonost zgrušavanju krvi. Ova teorija se naziva Furlan-Tsai hipoteza, a njoj u prilog govore podaci o 80% oboljelih od idiopatske TTP kod kojih je aktivnost enzima ADAMTS13 smanjena na manje od 5%, te podatak da je kod 44-56% oboljelih od idiopatske TTP utvrđen inhibitor enzima ADAMTS13.
  • sekundarni TTP nastaje kada određena stanja (tumor, lijekovi, infekcija virusom HIV, trudnoća) uzrokuju TTP
  • Upshaw-Schülmanov sindrom je rijetki nasljedni deficit enzima metaloproteinaze ADAMTS13, kod koje se javljaju simptomi TTP tek kada neka druga bolest povisi količinu vWF (npr. infekcija).

Liječenje[uredi | uredi kôd]

U liječenju bolesti koristi se plazmafereza, imunosupresivna terapija, glukokortikosteroidi, vinkristin, ciklofosfamid, a bolesnici su i splenektomirani.

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!