Tuojiangosaurus

Izvor: Wikipedija
Tuojiangosaurus
umjetnički prikaz Tuojiangosaurusa
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila
Kasna jura
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Nadred:Dinosauria
Red:Ornithischia
Podred:Stegosauria
Natporodica:Stegosauroidea
Porodica:Stegosauridae
Rod:Tuojiangosaurus
Dong et al., 1977.
Vrsta:T. multispinus
Dong et al., 1977.
Baze podataka

Tuojiangosaurus ("gušter rijeke Tuo") bio je rod dinosaura stegosaurida iz razdoblja kasne jure, a koji je pronađen u gornjoj formaciji Shaximiao u pokrajini Sichuan u Kini. Fizički sličan sjevernoameričkom rodu Stegosaurus, Tuojiangosaurus je najbolje istražen od svih kineskih stegosaurida. Bio je dug oko 7 m i visok oko 2 m, s pretpostavljenom težinom od oko 4 tone.

Otkriće i vrste[uredi | uredi kôd]

Kostur Tuojiangosaurusa
Rep kostura

Tipična i jedina poznata vrsta, T. multispinus, dobila je naziv 1977. godine (točno stotinu godina nakon roda Stegosaurus) na temelju dva primjerka, od kojih je kod jednog očuvano više od pola kostiju. Naziv roda potječe od rijeke Tuo Jiang, pritoke rijeke Jangce u Sichuanu.

Paleobiologija[uredi | uredi kôd]

Tuojiangosaurus je dostizao dužinu od sedam metara, što znači da je bio stegosaur srednje veličine.

Lubanja mu je bila izrazito ravna i izdužena, a u prednjem dijelu čeljusti nije imao zube. Karakterističan je i veliki broj zuba u ostatku čeljusti. Oni su bili maleni i otprilike trokutnog oblika, pilagođeni ishrani biljem.

Kao i Kentrosaurus, Tuojiangosaurus je imao dva reda šiljastih ploča duž kralježnice, a one su bile većih dimenzija iznad predjela kukova, visine do 75 cm. Imao je 17 pari tih ploča, koje su bile okrugle na prednjoj polovini tijela, a trokutne na stražnjoj polovini i repu. Na repu je također imao i bodlje, koje su stršile prema van. Imao je i usku glavu, krupno tijelo i niske zube kao i većina stegosaurida.

Udovi su mu bili snažni, a zadnji su bili znatno dulji od prednjih. Pošto se na kralješke njegove kkralježnice, iz anatomskih razloga, nisu mogli vezati mišići, vjerojatno se nije mogao uspraviti na stražnje noge kao što je to činioo Stegosaurus. To znači da se najvjerojatnije hranio niskom vegetacijom.[1]

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Kostur vrste Tuojiangosaurus multispinus može se naći u Općinskom muzeju Chongqinga. Uz to, u Natural History Museumu u Londonu se može naći odljev kostura. Tuojiangosaurus je prikazan u specijalnoj emisiji Bizarre Dinosaurs National Geographic Channela.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. Palmer, D., ur. 1999. The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Marshall Editions. London. str. str. 156. ISBN 1-84028-152-9

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tuojiangosaurus