Tvrtko II. Kotromanić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Stjepan Tvrtko II.
Potret kralja Tvtrka II
Kralj Bosne
Vladavina 1404. - 1409.
Prethodnik Stjepan Ostoja
Nasljednik Stjepan Ostoja
Kralj Bosne
Vladavina 1421. - 1443.
Prethodnik Stjepan Ostojić
Nasljednik Stjepan Tomaš
Dinastija Kotromanići
Otac Stjepan Tvrtko I.
Preminuo 1443.

Stjepan Tvrtko II. Kotromanić († 1443.), bosanski kralj iz dinastije Kotromanića; živio je i vladao u vrlo burnom razdoblju bosanske povijesti gdje su se smjenjivali utjecaji dviju sila (Ugarske s jedne strane i rastuće sile Osmanskog Carstva), tako da je vladao u tri razdoblja (1404. - 1409.), (1421. - 1433.) i (1435. - 1443.).

Životopis[uredi VE | uredi]

Bio je zakoniti sin prvoga bosanskog kralja Stjepana Tvrtka I. († 1391.) kojeg je naslijedio tek 1404. godine, nakon što su se na bosanskom prijestolju izmjenila tri vladara, uključujući i njegova brata Stjepana Ostoju, nezakonitog sina Tvrtka I.

Godine 1404. bosansko plemstvo na čelu s utjecajnim vojvodom Hrvojem Vukčićem Hrvatinićem skinulo je s vlasti prougarski orijentiranog kralja Stjepana Ostoju, i na njegovo mjesto postavilo Tvrtka II. Kotromanića. Taj čin izazvao je bijes ugarskog kralja Sigismunda Luksemburškog (1387.-1437.), koji bivšem kralju Bosne Stjepanu Ostoji daje vojnu pomoć te on ponovo uspostavlja svoju vlast 1409. godine, nakon bitke kraj Dobora.

Godine 1414. godine javlja se na scenu novi snažan vojnopolitički element, a to je bilo Osmansko Carstvo. Turci podržavaju bosansko plemstvo i proglašavaju da priznaju samo Tvrtka II. kao legitimnog kralja Bosne, te ubrzo dolazi do sukoba između Stjepana Ostoje i Ugarske s jedne strane, i Tvrtka II. i Osmanskog Carstva s druge strane. Stjepan Ostoja i njegovi ugarski pomagači bivaju potpuno poraženi u središnjoj Bosni 1415. godine, mada se on uspio održati na vlasti. Poslije njegove smrti, njegov sin Stjepan Ostojić postaje kraljem Bosne, da bi konačno 1421. godine, uz pomkoć vojvode Sandalja Hranića († 1435.) i Osmanlija, kralj Tvrtko II. ponovno preuzeo bosansko prijestolje.

U drugom razdoblju svoje vladavine i sam kralj Tvrtko II. postaje saveznik Ugarskoj, jer je trebao ugarsku pomoć protiv pobune bosanskih plemića Sandalja i Radivoja Ostojića, sina bivšeg kralja Ostoje, koji, uz tursku pomoć ovladavaju većim dijelom Bosne u periodu od 1433. do 1435. godine. U takvim prilikama, Tvrtko II. sklonio se na dvor ugarskog kralja Sigismunda, a u Bosnu se vratio nakon Sandaljeve smrti i ostao na vlasti sve do svoje smrti 1443. godine. Njegovu vladavinu karakterizira obnova bosanskih gradova i jačanje utjecaja franjevaca u Bosni. Po njegovoj smrti, 1443. godine, bosansko plemstvo postavlja na vlast kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, trećeg sina Stjepana Ostoje.