Učenik (kršćanstvo)

Izvor: Wikipedija
Govor na gori, autor: Carl Heinrich Bloch. Kršćani vjeruju da je Isus prenositelj Novog zavjeta.

U povijesti kršćanstva, učenicima su se nazivali pratitelji i pristaše Isusa u doba njegove službe. Dok je Isus imao veliki broj sljedbenika, izraz učenik obično se rabi za Dvanaestoricu apostola, uži krug ljudi koji je možda predstavljao dvanaest plemena Izraela. Uz Dvanaestoricu, evanđelja i Djela apostolska navodi različiti broj učenika koji je varirao od 70 i 120 do "rastuće mase". Isus je prihvaćao žene i grješnike (one koji su prekršili zakone o čistoći) među svoje sljedbenike, iako nije jasno da li su bili učenici. U Djelima se navodi kako i sami apostoli imaju učenike.

Isusovi učenici[uredi | uredi kôd]

Isus iz Nazareta je tijekom života oko sebe okupljao brojne učenike. Biblijska tradicija među njima izdvaja dvanaestoricu bliskih učenika, nazvanih poslanicima ili apostolima (gr. apo - "od" + stellein - "slati"), koje je Isus izabrao i poslao da šire evanđelje narodima. Novi zavjet navodi sljedeće osobe kao apostole:

Ovo su imena dvanaestorice: Simon, zvani Petar, i njegov brat Andrija; Jakov Zebedejev (stariji) i brat mu Ivan; Filip i Bartol; Toma i Matej, carinik; Jakov Alfejev (mlađi) i Juda Tadej; Šimun Kanaanac (Kananej) i Juda Iskariotski, koji ga izdade.

Evanđelje po Mateju, 10, 2-4.

Među Isusovim bliskim učenicima je bilo i onih koji ne spadaju u apostole, poput Jakova Pravednog. Jakov nije bio apostol (poslanik), jer nije nigde odaslat da širi evanđelje, već je ostao u Jeruzalemu kao glava crkve.

Isusove učenice[uredi | uredi kôd]

U ranokršćanskim i nekršćanskim dokumentima jedan broj žena spominje se u ulozi rođaka, družbenica i sljedbenica Isusa Krista. One su, štaviše, i prvi svjedoci njegovog raspeća, pogreba, uskršenja, ali i ravnopravne sugovornice, voljene žene, itd. U nekim gnostičkim dokumentima se vidi da Marija iz Magdale ravnopravno sudjeluje u razgovorima s Isusom, pored drugih, muških apostola, pa čak i prednjači u odnosu na njih u pojedinim dijalozima

Neke od žena koje se spominju kao Isusove učenice su:

Treba spomenuti i nepoznatu Samarićanku koju Isus sreće na putu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]