Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Naslovnica časopisa Vjesnik Ukrajinske zajednice RH (2009.)
Knjiga iz povijesti doseljenja Ukrajinaca i Rusina na hrvatske prostore - Ukrajinci Hrvatske (2002.)
Sjedište vukovarskog ogranka organizacije (Ukrajinski dom).

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske (ukr. Українська громада Республіки Хорватія) je krovna kulturno-prosvjetna manjinska organizacija u Republici Hrvatskoj službeno osnovana 20. siječnja 2008. godine u gradu Slavonskom Brodu, ali njezini članovi su aktivni u sklopu više ukrajinskih kulturno-prosvjetnih udruga preko 40 godina. Iste ukrajinske udruge su bile vrlo aktivne članice Saveza Rusina i Ukrajinaca RH i smatraju se ključnim u formiranju kulturno-političkog ugleda iste organizacije. Ukrajinska zajednica RH predstavlja prvu krovnu organizaciju ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj i okuplja njihov najveći broj.

Krovna organizacija Ukrajinska zajednica RH je nastala s ciljem očuvanja kulturnih vrijednosti Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj i aktivnog povezivanja s matičnom domovinom Ukrajinom. Jedna od osnovnih zadaća Ukrajinske zajednice RH je promicanje prijateljskih veza između Hrvatske i Ukrajine te dva prijateljska naroda. U organizaciji do danas aktivno djeluje između 900 i 1100 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine od ukupno nešto manje od 2000 koliko ih živi u Hrvatskoj. U sklopu Ukrajinske zajednice RH trenutno djeluje 10 ukrajinskih kulturno-prosvjetnih manjinskih udruga iz više hrvatskih gradova, pretežito u Slavoniji, gradu Zagrebu te u Rijeci i Istarskoj županiji. U sklopu organizacije aktivno sudjeluju i pripadnici drugih manjina koji simpatiziraju kulturne običaje Ukrajinaca.

Ukrajinska zajednica RH sudjeluje na mnogobrojnim kulturnim festivalima i manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu te je uspostavila uspješnu međunarodnu suradnju s drugim ukrajinskim organizacijama širom svijeta. Članovi i organizatori Ukrajinske zajednice RH uspješno surađuju sa Savezom Rusina i Ukrajinaca RH od njegovog osnutka 1968. godine, a formalan prijelaz i stvaranje druge krovne organizacije napravljen je iz praktičnih razloga.

Ciljevi, doprinosi i priznanja[uredi | uredi kôd]

Temeljni zadatci Ukrajinske zajednice RH su okupljanje i organiziranje pripadnika ukrajinske nacionalne manjine, kako bi se očuvao, razvijao i promicao kulturni i etnički identitet. Cilj je sprječavati asimilaciju te promicati integraciju u hrvatsko društvo, na dobrobit kako nacionalne manjine, tako i svekolikog razvitka Republike Hrvatske. U svom uspješnom i kontinuiranom djelovanju, manjinske udruge Ukrajinske zajednice RH već duže vrijeme postižu značajne rezultate u školstvu, kulturi i prosvijeti. Za učenike osnovne i srednje škole, potpomogli su i organizirali preko 40. ljetnih škola Rusina i Ukrajinaca RH, a ujedno su inicirali otvaranje redovitih ukrajinskih odjeljenja pri hrvatskim osnovnim školama.

Zajednica aktivno promiče djelatnost kulturnog amaterizma, provodi informativnu i izdavačku djelatnost, posebno kroz informativno glasilo «Vjesnik ukrajinske zajednice u Hrvatskoj». Članovi zajednice do sada su potpomogli tiskanje oko 50 knjiga vezanih za ukrajinsku kulturu. Članovi organizacije sudjeluju u kreiranju televizijskih i radio emisija na ukrajinskom jeziku, zaslužni su za otvaranje Etnografske zbirke Rusina i Ukrajinaca Hrvatske u Vukovaru te Galerije slika i kiparskih radova Likovne kolonije Rusina i Ukrajinaca Hrvatske u Petrovcima.

Uz druge manifestacije, članovi Ukrajinske zajednice RH oko 35 godina su uspješno provodili i potpomagali središnju manifestaciju Rusina i Ukrajinaca u Hrvatskoj pod nazivom «Petrovačko zvono». Pokrenuli su inicijativu za otvaranje Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Hrvatske, koja danas uspješno djeluje pri Knjižnicama grada Zagreba.[1][2] Protekle dvije godine Ukrajinska zajednica RH je organizrala niz novitetnih kulturno-prosvjetnih manifestacija širom Hrvatske, ukrajinske ljetne škole u Ukrajini i Hrvatskoj, te je uspostavila aktivnu suradnju s uglednim ukrajinskim organizacijama u svijetu i Europi i postala članica Svjetskog kongresa Ukrajinaca i Europskog kongresa Ukrajinaca.

Članice Ukrajinske zajednice RH[uredi | uredi kôd]

  • «Ukrajinska zajednica Grada Zagreba» - Zagreb
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Kobzar» - Zagreb
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Dnjipro» - Rijeka
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Kalyna» - Umag
  • Kulturno-prosvjetno društvo Ukrajinaca «Karpati» - Lipovljani
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Ukrajina» - Slavonski Brod
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Taras Ševčenko» - Kaniža
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Andrij Pelih» - Šumeće
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Lesja Ukrajinka» - Osijek
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Ivan Franko» - Vukovar
  • Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo «Haličina» - Karlovac

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Miroslav Kiš: KPD Rusina i Ukrajinaca Zagreba, 1997. - Zagreb (hrvatsko izdanje)
  • Slavko Burda, Boris Graljuk: Ukrajinci Hrvatske, 2002. - Zagreb (ukrajinsko izdanje)
  • Hrvatsko-Ukrajinsko društvo - Mladen Lovrić, Slavko Burda: Hrvatska-Ukrajina, Društvo prijateljstva, 2005. - Zagreb (hrvatsko izdanje)

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]