Ured za nacionalnu sigurnost

Izvor: Wikipedija
Ured za nacionalnu sigurnost
Ured za nacionalnu sigurnost
Osnovni podaci
Država Hrvatska
Ustanovljeno 1993.
Raspušteno 2002.
Nadležnost usklađivanje, usmjeravanje i nadziranje rada tijela državne uprave koja se bave obavljanjem poslova nacionalne sigurnosti

Ured za nacionalnu sigurnost (UNS) ustrojen je uredbom Predsjednika Republike u svibnju 1993. godine, čime je započelo stvaranje i razvoj koncepta obavještajne zajednice u Republici Hrvatskoj.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Rad obavještajne zajednice normativno je reguliran Zakonom o Uredu za nacionalnu sigurnost iz svibnja 1995. godine. Ured za nacionalnu sigurnost bio je državno izvršno tijelo koje usklađuje, usmjerava i nadzire rad tijela državne uprave koja se bave obavljanjem poslova nacionalne sigurnosti. Djelokrug UNS-a određen je Zakonom o Uredu za nacionalnu sigurnost, a bio je definiran na sljedeći način:

  • usklađivao je rad državnih ministarstava u obavljanju poslova nacionalne sigurnosti
  • usmjeravao je i nadzirao rad obavještajnih i protuobavještajnih službi u obavještajnoj zajednici
  • ujedinjavao, raščlanjivao i procjenjivao obavještajne podatke i izvješća potrebna za obavljanje ustavnih ovlasti Predsjednika Republike i Vlade RH
  • skrbio za protuobavještajnu zaštitu i osiguranje Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH i objekata kojima se oni koriste.

Radi ostvarivanja Zakonom utvrđenog djelokruga, unutar UNS-a osnovane su službe:

Radi obavljanja stručnih poslova u UNS-u, ustrojene su i sljedeće stručne službe:

  • Nacionalna služba elektroničkog izviđanja (NSEI)
  • Obavještajna akademija

Radom UNS-a upravljao je predstojnik kojeg je imenovao i razrješavao Predsjednik Republike, a on je odgovarao Predsjedniku za svoj rad i rad UNS-a. Radom svake pojedine službe upravljao je ravnatelj kojeg je imenovao Predsjednik Republike na prijedlog predstojnika UNS-a.

Radi usmjeravanja i usklađivanja rada državnih ministarstava u obavljanju poslova nacionalne sigurnosti, pri UNS-u je osnovan Stožerni odbor za nacionalnu sigurnost (SONS).

Nadzor nad zakonitošću rada UNS-a obavljao je Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Predstojnici UNS-a od 1994. do 2002. godine[uredi | uredi kôd]

Vrela[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Sigurnosno-obavještajne agencije (http://www.soa.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: SOA.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.