Varijabla

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Varijabla. Za druga značenja pogledajte Varijabla (razdvojba).

Varijabla (prema lat. variabilis; promjenjivica,[1] promjenljivica[2]) pojam je kojim se u matematici, te drugim znanostima, označuje veličina promjenljive vrijednosti. To može biti broj, vektor, preslikavanje i ostalo. Suprotni pojam je konstanta.

Varijabla je simbol o čijoj vrijednosti ovisi funkcija, polinom, itd.[3] Npr. varijable u funkciji su i . Funkcija može imati jednu ili više varijabli, kao primjer, zbrajanje realnih brojeva je funkcija dviju varijabli. Kad je riječ o funkcijama varijable se dijele na zavisne i nezavisne, tako na primjer u , predstavlja zavisnu varijablu, jer ovisi o vrijednostima koje će nezavisne varijable i poprimiti.[4][5]

Varijable u funkcijama se često nazivaju argumentima i variraju kod prikazivanja funkcija, matematičkih operacija, itd. Varijable koje ne variraju u situacijama od interesa se nazivaju parametrima. Kao primjer, u jednadžbi

i su argumenti, a i su parametri.[3]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (PDF) Šumarski list rujan-listopad 1971. Nikola Neidhardt; Prognoziranje, str. 312.
  2. Stjepan Babić, Tvorba riječi u hrvatskom književnom jeziku : nacrt za gramatiku, ur. Božidar Finka, Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za filologiju, Globus, Zagreb, 1986., ISBN 86-407-0025-7, str. 170.
  3. a b [1]Stover, Christopher and Weisstein, Eric W. "Variable." From MathWorld--A Wolfram Web Resource (pristupljeno 26. kolovoza 2020.)
  4. [2]Stover, Christopher. "Independent Variable." From MathWorld--A Wolfram Web Resource, created by Eric W. Weisstein. (pristupljeno 26. kolovoza 2020.)
  5. [3]Stover, Christopher. "Dependent Variable." From MathWorld--A Wolfram Web Resource, created by Eric W. Weisstein. (pristupljeno 26. kolovoza 2020.)
Nedovršeni članak Varijabla koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.