Vaterpolo klub Marsonia

Izvor: Wikipedija
VK Marsonia
Šport Vaterpolo
Puno ime Vaterpolski klub Marsonia
Osnovan 2012.

Vaterpolski klub Marsonia ili skraćeno VK Marsonia je sportski klub iz Slavonskog Broda.

Klupsko sjedište je na adresi Ivana Gržinića 10, Slavonski Brod.

Povijest vaterpola u Slavonskom Brodu[uredi | uredi kôd]

Vaterpolo u Slavonskom Brodu ima dugu povijest, ali na alost i dugačak period od skoro pedeset godina neigranja vaterpola. Najranije poznato igranje vaterpola je negdje oko 1950. godine kada se klub zvao Plivački i veslački klub Metalac. Gospodin Miro Bognar je za novine Posavsku Hrvatsku 21.09.2012 dao intervju: " Uz pomoć tvornice vagona sagrađeno je drveno plutajuće plivalište, 25 metarski bazen kroz koji je protjecala savska voda. Konstrukcija je izgrađena u tvornici i postavljena je burad. Oko bazena bila je staza obojena crveno po kojoj je sudac za vaterpolo mogao hodati, a visoka skakaonica i sve ograde su bile bijele, kao i kocke po kojima su plivači skakali u bazen." Plivalište "Metalca" s 25-metarskim bazenom i šest pruga bilo je 1950. godine najljepše u zemlji. U lipnju iste godine u večernjim satima, pri električnom osvjetljenju održan je plivački dvoboj protiv ekipe SD "Vukovar" u kojem su nastupali plivači svih uzrasta, a rezultat u vaterpolu je bio 14:1 za Brođane. U kolovozu iste godine vaterpolisti brodskog Metalca su se natjecali protiv ekipe "Save" iz Brčkog. Ekipa iz Brčkog je pobijedila Brođane s 3:2. Pisani spomen igranja vaterpola je i iz 1953. godine kada se klub zvao Proleter i igrao je prijateljsku utakmicu s ekipom plivačkog kluba SD Mladost iz Đakova koju su pobijedili s 10:2. Utakmice su se igrale u Đakovu, a potom i u Slavonskom Brodu. Klub 1957. godine mijenja ime u Radnički, a bazen na kojem su se održavala plivačka i vaterpolo natjecanja je stradao 1963. godine kada ga je led zarobio i zdrobio. Od 1963 godine do 2012 godine nije postojao klub za igranje vaterpola iako se ljeti na savskom kupalištu Poloj okupi i po 5.000 ljudi dnevno. Vaterpolo se mogao igrati i na bazenima SC Migalovci od 80-tih godina prošlog stoljeća (vanjski bazen 50 x 25 metara), ali nije bilo interesa.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Osnovan 4. veljače 2012. godine. Klub je osnovan u cilju promicanja i razvitka plivanja i vaterpola u gradu Slavonskom Brodu, Brodsko-posavskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Boje kluba su plavo - bijele. Prvo ime kluba je bilo Plivački i vaterpolo klub Marsonia, skraćeno PVK Marsonia. Pod tim imenom je nastupao u sezoni 2012 u 3 HVL - istok. Dana 11.10.2012 godine PVK Marsonia se dijeli na dva kluba: Plivački klub Marsonia (PK Marsonia) i Vaterpolo klub Marsonia (VK Marsonia).

  • 27.07.2015 Vaterpolo klub Marsonia na Skupštini kluba mijenja svoj naziv u Vaterpolski klub Marsonia 

Logo Vaterpolskog kluba Marsonia[uredi | uredi kôd]

Od 23.01.2013. godine VK Marsonia koristi novi logotip kluba s natpisom u gornjem dijelu: VATERPOLSKI KLUB, u srednjem dijelu logotipa je slika tvrđave Brod i dva vaterpolista unutar tvrđave od kojih jedan drži loptu za vaterpolo, a drugi pliva i u donjem dijelu logotipa natpis: MARSONIA i ispod toga SLAVONSKI BROD. Turistička zajednica grada Slavonskog Broda je 28.svibnja 2013 godine dodijelila Vaterpolo klubu Marsonia posebno priznanje za promotivne aktivnosti koje poduzima, a koje su u funkciji boljeg pozicioniranja grada Slavonskog Broda na turističkim tržištima, s naglaskom na primjenu vizualnog indentiteta grada Slavonskog Broda u logotipu kluba.

Prva utakmica[uredi | uredi kôd]

Prva utakmica (neslužbena) odigrana je 9. lipnja 2012. godine protiv VK Đakovo u Đakovu. Za ekipu VK Marsonia nastupali su: Domagoj Drmić, Krešimir Gajger, Željko Kovačević, Zdravko Aladrović, Edin Huskić, Tomislav Kurkutović, Marko Ćutič, Davor Hrga, Robert Kovač i Hrvoje Pehar. Utakmica je završila rezultatom 7:1 za ekipu VK Đakovo. Jedini strijelac za VK Marsoniju je bio Zdravko Aladrović.

3. HVL - istok[uredi | uredi kôd]

  • Vaterpolski klub se trenutno natječe u 3. Hrvatskoj vaterpolo ligi- istok ili Slavonskoj ligi.
  • prva službena utakmica ujedno i prvo kolo 3. HVL istok, odigrana je 7. srpnja 2012. također u Đakovu protiv VK Đakovo. Utakmica je završila rezultatom 11:3 za VK Đakovo. Prvi povijesni strijelac pogotka za PVK Marsoniju bio je Ranko Milinović koji je zabio i treći gol, dok je drugi gol zabio Zdravko Aladrović.
  • u sezoni 2012 u novo osnovanoj ligi su se natjecali klubovi: VK Đakovo, VK Vinkovci, VK Kruna Osijek i PVK Marsonia
  • u sezoni 2013 nastupaju klubovi: VK Marsonia, VK Đakovo, VK Kruna, VK Vinkovci i VK Mursa

Treninzi i utakmice[uredi | uredi kôd]

  • Treninzi i utakmice su se održavali na bazenima u Đakovu. U 2013. godini u Slavonskom Brodu na Vijušu se otvaraju zatvoreni bazeni na kojima će se odvijati treninzi vaterpola te će se održavati razna natjecanja. Bazeni su dimenzijama 50 x 25 m (vanjski bazen) 33x25 m, 25x16 i dječji bazen (unutrašnji bazeni). Na tribinama u zatvorenom djelu je predviđeno 512 mjesta, a na vanjskom dijelu za 815 sjedećih mjesta. Od početka 2013. godine počinju upisi djece u školu plivanja gdje se radi kategorizacija za plivanje i vaterpolo.