Vedrana Klepica

Izvor: Wikipedija

Vedrana Klepica (Kutina, 4. listopada 1986.), hrvatska dramatičarka, dramaturginja i kazališna redateljica.

Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti upisala je 2005. godine. Od 2009. profesionalno radi kao dramaturginja na produkcijima u HNK Zagreb, HNK Split, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, kazalištu Mala scena, Kazalištu Kerempuh, Teatru &TD, na Eurokazu, Dubrovačkim ljetnim igrama itd.

Kao dramatičarka debitira 2011. dramom Radio Kundera u režiji Helene Petković i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba. Tekst je nastao po motivima romana Nepodnošljiva lakoća postojanja Milana Kundere. Iste godine praizvedena je njezina drama J.A.T.O u režiji Tanye Dickson i izvedbi MKA Theatre iz Melbourna, Australija. Jedna je od rijetkih hrvatskih dramatičarki koja je imale produkciju svog teksta u Australiji.

Godine 2012. po originalnoj ideji glumaca Romana Nikolića i Milice Manojlović piše dramu Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak nekog tvorničkog postrojenja koju u režiji Franke Perković postavlja kazališna udruga KUFER. Iste godine preuzima vođenje te kazališne udruge zajedno s producenticom Petrom Glad.

2013. godine počinje režirati vlastite dramske tekstove. Dramu Tragična smrt ekonomskog analitičara postavlja u produkciji KUFER-a i Teatra &TD, a 2017. godine režira dramu Bijeli bubrezi u produkciji Teatra &TD, koja gostuje iste godine u kazalištu Volkstheater u Beču na maloj sceni Volx/Margareten. Posljednja drama je postavljena i u Argentini u sklopu Međunarodnog festivala dramatike Europa + Amerika, te u Srbiji u Ateljeu 212 i u Francuskoj na festivalu ‘Regards croisés’.

2018. godine piše dramu Naš odgoj koju u HNK Ivana pl. Zajca režira Renata Carola Gatica.

2024. režira vlastiti dramski tekst Things that burn easily u okviru projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition a u produkciji Ganz nova kultura promjene, Zagrebačkog centra za kulturu i mlade POGON, ARTEMREDE - Teatros Associados (PT).

Njezine drame prevedene su na desetak jezika, a neki od prijevoda su i objavljeni.

Praizvedbe[uredi | uredi kôd]

Broj kazališnih produkcija[uredi | uredi kôd]

Drame Vedrane Klepice izvođene su i u inozemstvu.

Zemlja Broj produkcija
Hrvatska 11
Srbija 4
Argentina 1
Australija 1
Lihtenštajn 2
Sjeverna Irska 1
UKUPAN BROJ PRODUKCIJA 20

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Milena Bogavac, Olga Dimitrijević, Tijana Grumić, Vedrana Božinović, Vedrana Klepica u adaptaciji Jelene Kovačić MILEVA, Narodno pozorište Sombor, pristupljeno 16. studenoga 2022.
  2. SVETA PRADA, Bitef teatar, pristupljeno 16. studenoga 2022.