Velika Gospa

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Tizian: Uznesenje Marijino

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalim, kršćanski autori sv. Bernard, sv. Antun Padovanski i drugi.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje”.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Uznesenje Blažene Djevice Marije
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Hrvatskoj


Christianity symbols.svg Nedovršeni članak Velika Gospa koji govori o kršćanstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.