Vesna Pisarović

Izvor: Wikipedija
Vesna Pisarović
Ime u rodnom listuVesna Pisarović
Rođen/a9. travnja 1978.
Žanr/ovipop, teen pop, dance, jazz
Zanimanjepjevačica
Instrumentvokal, klavir
Djelatno razdoblje1997. - sad
Producentska kućaCroatia records
Hit Records
Jazzwerkstatt
PDV records
AngažmanGiuliano
Internetska stranicahttp://vesnapisarovic.me

Vesna Pisarović (Brčko, 9. travnja 1978.) hrvatska je pop pjevačica.

Pisarović je rođena u Brčkom u Bosni i Hercegovini i odrasla u Požegi u Hrvatskoj. Od najranijeg djetinjstva pohađala je glazbenu školu, gdje je svirala flautu, pjevala u zborovima i sudjelovala na raznim glazbenim natjecanjima (Turbo Limach Show, Hrtić Hitić, Modri Biser Rovinja).

U srednjim 1990-tim preselila se u Zagreb, gdje je završila studij fonetike i kroatistike na Filozofskome fakultetu te nastavila glazbenu karijeru. Počela je pjevati u klubovima i pisati pjesme. Godine 1997., dok je nastupala na festivalu Zadarfestu s pjesmom "Nema me", upoznala je Milanu Vlaović koja je počela pisati pjesme za nju. Redovito nastupa i na Melodijama Jadrana (Jutro donosi kraj, Da sutra umrem), te osvaja prestižne nagrade. Kao i dalje na već spomenutom Zadarfestu (Poslije svega, Ljubomora), te na Hrvatskom radijskom festivalu (Spremna sam, Ti si kriv, Ti ne znaš što je ljubav, Srela sam anđela), kao i na Dori (Ja čekam noć, Za tebe stvorena, Probudi mi ljubav).

Godine 2002. Pisarović je pobijedila na Dori, tako da je predstavljala Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije 2002. Njena pjesma "Everything I Want" dospjela je na 11. mjesto. Napisala je pjesmu "In the Disco" koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Pjesmi Eurovizije 2004. koja je osvojila 9. mjesto.

U jesen 2009. godine udala se za Ozrena Pupovca, sina Milorada Pupovca.

Krajem 2016. godine za njemačku diskografsku kuću Jazzwerkstatt objavila je album jazz obrada starih jugoslavenskih hitova 50-ih i 60-ih pod nazivom “The Great Yugoslav Songbook”. Sredinom travnja 2017. album u formatu dvostrukog vinilnog izdanja “Naša velika pjesmarica” objavila je hrvatska diskografska kuća PDV Records.

U 2018. je nominirana za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolji album zabavne glazbe za uradak Naša velika pjesmarica / The Great Yugoslav Songbook

U travnju 2022. godine održala je veliki koncert u Domu sportova koji je tjednima prije bio rasprodan. Koncert je zbog pandemije koronavirusa dvije godine odgađan.

U kolovozu 2023. godine u prodaju su puštene ulaznice za koncert u zagrebačkoj Ciboni.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

[1]