Vidovići (Bosansko Grahovo, BiH)

Izvor: Wikipedija
Vidovići
Entitet Federacija BiH
Županija Hercegbosanska
Općina/Grad Bosansko Grahovo
Stanovništvo (2013.)
 - ukupno 18

Vidovići su naseljeno mjesto u općini Bosansko Grahovo, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Jedno veće rimsko naselje razvilo se i u Vidovićima pored ceste. Cesta je dolazila od Budruma kod Knina dolinom Butišnice, penjala se na Grahovsko polje najkraćim pravcem i izlazila kod Vidovića. Dalje je cesta išla prema selu Peći, zatim Resanovcima (na obe lokacije su pronađeni miljokazi) i dalje dolina Unca, Petrovačko polje, dolina Sane i završavala u Sisku.[2] Naselje leži na ravnom i otvorenom zemljištu, oko 2,5 km sjevernije od Vidovića na lokalitetu Pločevice (šire područje Rust). Dimenzije su mu 800x300 metara. Tu je nađeno obilje građevinskog materijala iz rimskog perioda (opeka, keramika). Tu se vjerojatno nakon teškog uspona iz doline Butušnice razvila manja aglomeracija sa zadatkom da održava cestu, što bi mogli potvrditi i nalazi troske iz kovačnica koje su radile za potrebe putnika. Na južnom kraju naselja bilo je vrelo Begovac koje je također zadovoljavalo život stanovnika. U ovom su naselju 1973 otkopane dvije zgrade, naslonjene jedna na drugu, debljine zidova 0,5 metara.[3]

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

1991.[uredi | uredi kôd]

Nacionalni sastav stanovništva 1991. godine, bio je sljedeći[4]:

ukupno: 89

  • Srbi - 85
  • Jugoslaveni - 4

2013.[uredi | uredi kôd]

Nacionalni sastav stanovništva 2013. godine, bio je sljedeći[1]:

ukupno: 18

  • Srbi - 16
  • Hrvati - 2

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b 2.2. Stanovništvo prema etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i spolu, po naseljenim mjestima, popis.gov.ba, preuzeto 9. studenoga 2019.
  2. DOLABELIN SISTEM CESTA U RIMSKOJ PROVINCIJI DALMACIJI -Ivo Bojanovski, Sarajevo 1974
  3. Bosna i Hercegovina u antičko doba. -Ivo Bojanovski, Akadenija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988
  4. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991., Državni zavod za statistiku Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1993.
Nedovršeni članak Vidovići (Bosansko Grahovo, BiH) koji govori o naselju u Bosni i Hercegovini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.