Viktor Kühne

Izvor: Wikipedija
Viktor Kühne
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. ožujka 1857.
Mjesto rođenja Mogilno, Pruska
Datum smrti 9. veljače 1945.
Mjesto smrti Ellinghausen bei Meiningen,
Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Otto Viktor Kühne
Supruga Maria von Eschwege
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1876.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Verdunska bitka
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XII. pričuvni korpus
IX. pričuvni korpus
XI. korpus
V. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Otto Viktor Kühne (Mogilno, 28. ožujka 1857. - Ellinghausen bei Meiningen, 9. veljače 1945.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je više korpusa na Zapadnom i Rumunjskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Viktor Kühne rođen je 28. ožujka 1857. u Mogilnom. U prusku vojsku stupio je kao kadet 1876. godine. Od 1888. godine pohađa Prusku vojnu akademiju, da bi nakon završetka iste služio u raznim vojnim jedinicama. Čin pukovnika dostigao je 1908., dok je čin general bojnika stekao 1912. godine. U lipnju 1913. postaje zapovjednikom 30. topničke brigade smještene u Strasbourgu koji se tada nalazio u sastavu Njemačkog Carstva.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Kühne je dobio zapovjedništvo nad 25. pješačkom divizijom koja se nalazila u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao Albrecht od Württemberga. Zapovijedajući navedenom divizijom sudjeluje u prodoru kroz Belgiju, te Prvoj bitci na Marni. Kühne je 27. siječnja 1915. promaknut u general poručnika, da bi 29. svibnja 1915. bio ranjen. Nakon oporavka zapovijedajući 25. pješačkom divizijom sudjeluje i u Verdunskoj bitci u kojoj je 25. divizija bila jedna od napadačkih divizija kada je njemačka ofenziva započela.

U kolovozu 1916. Kühne postaje privremenim zapovjednikom XII. korpusa, da bi mjesec dana poslije postao zapovjednikom Glavnog zapovjedništva 54 (Generalkommando 54) kod Verduna. U listopadu 1916. postaje zapovjednikom Armijske grupe Kühne (Armeegruppe Kühne) kojom je zapovijedao u osvajanju Rumunjske koja je ušla u rat na strani Antante. Za zapovijedanje u navedenoj kampanji Kühne je 11. prosinca 1917. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U siječnju 1917. Kühne dobiva novo zapovjedništvo ovaj put nad IX. pričuvnim korpusom koji je držao položaje kod Ypresa, da bi dva mjeseca poslije u ožujku 1917. postao zapovjednikom XI. korpusa kojim sudjeluje u Drugoj bitci na Aisnei. U kolovozu 1917. Kühne dobiva zapovjedništvo nad V. pričuvnim korpusom koji je držao položaje kod Verduna, da bi nakon toga u studenom ponovno postao zapovjednikom XI. korpusa. Zapovijedajući navedenim korpusom koji se nalazio u sastavu 17. armije Kühne je sudjelovao u Proljetnoj ofenzivi gdje je XI. korpus prokušavao izvršiti proboj savezničkih linija kod Cambraia.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Kühne je i nakon završetka Prvog svjetskog rata ostao zapovjednikom XI. korpusa koji je imao sjedište stožera u Kasselu. U rujnu 1919. je s činom generala topništva umirovoljen, te je nakon umirovljenja živio u Berlinu.

Preminuo je 9. veljače 1945. godine u 88. godini života u Ellinghausenu. Bio je oženjen s Mariom von Eschwege s kojom je imao jednu kćer.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Viktor Kühne na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Viktor Kühne na stranici Deutschland14-18.de