Virgilije Nevjestić

Izvor: Wikipedija
Virgilije Nevjestić
Puno ime Virgilije Nevjestić
Rođenje 22. studenoga 1935.,
Kolo, Tomislavgrad
Smrt 25. kolovoza 2009.,
Pariz
Zanimanje slikar, grafičar, pjesnik
Nacionalnost Hrvat
Književne vrste poezija
Književni period modernizam
Portal o životopisima

Virgilije Nevjestić (Nevistić) (Kolo, Tomislavgrad, 22. studenoga 1935.Pariz, 25. kolovoza 2009.), hrvatski grafičar, slikar i pjesnik.

Jedan je od najvećih europskih grafičara 20. stoljeća. Vječna mu je inspiracija bio rodni kraj – malo selo kod Tomislavgrada.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine. Završio specijalni odjel za grafiku 1966. godine. Od 1968. godine do svoje smrti živio je u Parizu.

Godine 1987. osnovao u Parizu L’académie Virgile gdje je predavao specijalni tečaj grafike. Predavao je i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. U njegovoj grafici prevladava narativna i nadrealna komponenta; umnažanjem figuralnih pojedinosti, u sprezi s poetskom projekcijom djetinjstva i zavičaja, postiže oniričko-fantastičnu i nostalgičnu atmosferu. U lirskoj viziji i životnim sadržajima njegovih grafika javlja se snažna dramatska napetost, poetskom destrukcijom zbilje prosvjeduje protiv otuđenja suvremene civilizacije.

Linija mu je melodiozna i minuciozna, kompozicija najčešće sastavljena od niza odijeljenih prizora, ispovjednog i simboličnog karaktera. U novijim djelima linearni način ustupa mjesto tonskom oblikovanju predmeta, uz bogate svjetlosne i kromatske efekte. Izdao je mape grafika, te oslikao književna izdanja pjesama A. B. Šimića, D. Tadijanovića, S. Čuića, Mile Pešorde i C. Baudelairea.

Samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Milanu, Parizu, Bostonu, Tokiju, Firenci, Londonu, Rimu, Hagu, Bruxellesu, Vancouveru i New Yorku. Pisao je i pjesme koje je ilustrirao vlastitim crtežima.

Po njegovoj želji sva njegova cjelokupna ostavština koju čini 10 tisuća grafičkih ploča, vraćena je u domovinu njegovoj obitelji.[1]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Mémoire amoureuse/Podsjetnik ljubavi (pjesme, 1980.)
  • Ibi, ljubavi moja (pjesme, 1980.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b T.V./HRT: "Hommage Virgiliju Nevjestiću u Kninu" HRT. 15. rujna 2020. . Pristupljeno 24. rujna 2020.