Vitamin B2

Izvor: Wikipedija
Vitamin B2
Kemijska struktura riboflavina
Kemijska struktura riboflavina
IUPAC nomenklatura Vitamin B2
Ostala imena Riboflavin
Laktoflavin
Identifikacijski brojevi
CAS broj 83-88-5
EC broj 201-507-1 X
PubChem broj 493570
Osnovna svojstva
Molarna masa 376,369 g·mol−1
Izgled Narančasto-žuti prašak gorka okusa
Talište 278 – 282 °C (u prahu)[1]
Topljivost u vodi

Gotovo netopiv u vodi (70 mg/l na 20 ° C)
Teško topiv u kipućem etanolu i višim alkoholima
Netopiv u dietileteru i acetonu[2]

Struktura
Sigurnosne upute
Znakovi opasnosti

Smatra se bezopasnim

Međunarodni sustav mjernih jedinica primijenjen je gdje god je to bilo moguće. Ako nije drugačije naznačeno, upisane vrijednosti izmjerene su pri standardnim uvjetima.
Portal:Kemija

Vitamin B2, riboflavin ili laktoflavin je vitamin iz skupine vitamina B (B-kompleks). Sastavni je dio enzima koji u staničnim mitohondrijima sudjeluju u oksidacijskim procesima (flavoproteini). Potreban je za obnavljanje svih stanica u tijelu, posebice eritrocita. Dnevna potreba za riboflavinom iznosi oko 1,2 - 1,3 mg, a njegovi su glavni izvori biljna hrana, jetra, jaja i mlijeko. U nedostatku riboflavina mogu se razviti probavni poremećaji, raspukline u kutovima usana, osjećaj žarenja u koži i očima te neurološki poremećaji.[3] Vitamin B2 se primjenjuje u obliku soli topljivih u vodi. Često ga nazivaju i faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijeloga tijela te je neophodan u iskorištavanju energije iz hrane. Riboflavin je naračastožuti prašak gorka okusa. Slabo se topi u vodi, a otopina je žute boje. Strukturno gledajući čine ga aloksazinska jezgra i ugljikohidrat riboza. Aktivni je sastojak dva koenzima: FMN - flavin-mononukleotida (čine ga riboflavin i fosfat) i FAD – flavin–adenin-dinukleotida (čine ga riboflavin, dva fosfata i adenin). Do gubitka ovog vitamina može doći izlaganjem na Suncu te kuhanjem. Preporučene dnevne količine (RDA) za odraslu zdravu ženu su od 1,2 - 1,3 mg, a za zdravog muškarca su od 1,4 - 1,7 mg. Ovaj vitamin također igra važnu ulogu u metabolizmu preko svojih koenzima FMN i FAD. Hipovitaminoza nastaje najčešće nedovoljnim unosom hrane pa može doći do problema s vezivnim tkivom, noktima i vidom.

E101 riboflavin[uredi | uredi kôd]

Riboflavin je prirodno žuto bojilo biljnog podrijetla. Riboflavin je narančasto-žuti prašak gorka okusa, topljiv u vodi, a poznat je kao vitamin B2. Prirodno se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu, jajima, kvascu, te u zelenom povrću i integralnom brašnu. Riboflavin se industrijski proizvodi uglavnom kemijskom sintezom iz D-riboze, aloksana i 3,4-dimetilanilina. Može se proizvesti i pomoću genetički modificiranih organizama, ali procjena učinaka tako dobivenog riboflavina još nije dovršena. Dodaje se hrani radi povećanja vitaminskog sadržaja te se samo u tim slučajevima deklarira kao vitamin B2. Ako se upotrebljava kao bojilo, namirnicama se dodaje po pravilu quantum satis (namirnici se smije dodati samo onoliko aditiva koliko je nužno da se postigne željeni učinak) a na deklaraciji se označuje kao E101 ili riboflavin. Smatra se bezopasnim.

Dopuštena upotreba[uredi | uredi kôd]

Aromatiziranim i gorkim likerima, gorkoj sodi, gorkom vinu, Americanu dopušteno je dodati do 100 mg/L. Ostaloj hrani i bezalkoholnim pićima dodaje se po pravilu quantum satis. Najčešće se upotrebljava u pekarskim proizvodima, alkoholnim aromatiziranim napitcima, keksima, kolačima, jestivomu vanjskom pokrovu Pasturmi (vrsta suhomesnatog proizvoda), voćnom jogurtu, ostalim aromatiziranim mliječnim proizvodima, topljenom siru i pripravcima topljenog sira, povrću u ulju, octu i salamuri (osim maslina), bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, sladoledu i prašku za sladoled, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima (osim umaka od rajčica), začinskim mješavinama, grickalicama od krumpira i žitarica, senfu.[4]

Slike[uredi | uredi kôd]

Riboflavin u prahu. Klizanje zbog nedostatka riboflavina kod pilića. Boja otopine riboflavina (desno).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GESTIS: "Riboflavin", ZVG=40080, CAS=83-88-5, 25. Juni 2017.
  2. RömppOnline: "Riboflavin", 9. Dezember 2014, ID=RD-18-01317
  3. riboflavin (laktoflavin, vitamin B2), [1] "Hrvatska enciklopedija", mrežno izdanje, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 28. 9. 2020.
  4. E101 Riboflavin, [2], www.e-brojevi.udd.hr, Projekt savjetovalište o E-brojevima, pristupljeno 28. 9. 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Vitamin B2