Vjeko Ćurić

Izvor: Wikipedija

Fra Vjeko Ćurić (Lupoglav, BiH, 26. travnja 1957. - Kigali, Ruanda 31. siječnja 1998.) – katolički svećenik, Hrvat, franjevac, misionar, ubijen u Ruandi. U Ruandi je poznat kao "afrički Oskar Schindler" nazvan po čovjeku koji je spasio velik broj Židova tijekom drugog svjetskog rata,[1] jer je spasio civile od genocida.[2] Škola u Kivumi[3] je nazvana po njemu. Uz sve što je napravio, značajno je pridonio razvitku poljodjelstva u Ruandi.[4]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Lupoglavu kraj Žepča 26. travnja 1957. godine, kao drugo od šestero djece u obitelji Petra i Ane Ćurić.[5] U Visokom je 1976. završio Franjevačku klasičnu gimnaziju. Školovao se za svećenika od 1976. do 1982., kada je, diplomiravši filozofiju i teologiju na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, zaređen.[6] Postao je član Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

U Parizu se pripremao za misijski poziv. Otišao je u Ruandu 1983. godine. Prema franjevačkom planu "Projekt Afrika" nastojao je naučiti lokalne običaje i plemenske jezike, a pomagao je i u duhovnim i materijalnim potrebama lokalnom stanovništvu, i organizirao konvoje humanitarne pomoći.

U Ruandi je trajao rat i genocid 1994. godine između pripadnika plemena Hutu i Tutsi. Gotovo svi svećenici bijelci napustili su zemlju. Vjeko Ćurić je ostao. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. U travnju 1996. dva su ga razbojnika napala želeći ga strijeljati, ali im je uspio pobjeći.

Nije preživio napad 31. siječnja 1998. godine, kada je ubijen u Kigaliju.[5] Pokopan je u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je dao sagraditi s vjernicima. Sprovod je vodio apostolski nuncij u Ruandi poljski nadbiskup Juliusz Jacucz.

Dan nakon njegova ubojstva, papa Ivan Pavao II. spomenuo ga je u govoru na Trgu sv. Petra u Vatikanu rekavši: "Fra Vjeko još je jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 27. travnja 2014. (Wayback Machine) Filming a long feature documentary
  2. Slobodna Dalmacija Saša Ljubičić: Hrvati koji su obišli cijeli svijet upozoravaju: Ako vam u ovoj zemlji istekne putovnica, nagrabusili ste! A evo gdje još možete upasti u ozbiljne probleme.... 17. siječnja 2017. (pristupljeno 27. veljače 2017.)
  3. [2]Arhivirana inačica izvorne stranice od 26. travnja 2014. (Wayback Machine) Father Vjeko Center
  4. Hrvatski katolički radio Vijesti iz Crkve: domaće. Karlovac domaćin 30. susreta misionara [ 2.7.2018. ] (pristupljeno 18. kolovoza 2018.)
  5. a b [3]Arhivirana inačica izvorne stranice od 1. srpnja 2015. (Wayback Machine) Sedma obljetnica smrti fra Vjeke Ćurića
  6. [4]Arhivirana inačica izvorne stranice od 15. ožujka 2015. (Wayback Machine) Vjeko Curic, Franciscan Priest, Murdered in Rwanda