Vlak u snijegu (1976.)

Izvor: Wikipedija
Vlak u snijegu
RedateljMate Relja
ProducentCroatia film
ScenaristMate Relja prema istoimenom romanu Mate Lovraka
Glavne ulogeSlavko Štimac
Željko Malčić
Gordana Inkret Subotičanec
Edo Peročević
Ratko Buljan
Antun Nalis
Branko Matić
Vlado Bačić
Vojkan Pavlović
GlazbaArsen Dedić
SnimateljIvica Rajković
MontažaBlaženka Jenčik
ScenografijaŽelimir Zagotta
Godina izdanja1976.
Trajanje81 min.
Država Hrvatska
Jezikhrvatski
Portal o filmu

Vlak u snijegu, hrvatski dugometražni film iz 1976. godine snimljen prema istoimenom romanu Mate Lovraka.[1]

Film se snimao od 1973. do 1976. godine. Većina glumaca u filmu bila su djeca iz područne škole u Cigleni, koja je tada bila dio Osnovne škole "Dr. Franko Vinter" u Bjelovaru (danas I. osnovna škola Bjelovar).[2] Premijerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike "Jelen" kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazan je i u inozemstvu u 30-ak država.

Mjesta snimanja[uredi | uredi kôd]

Glavne scene filma snimane su na željezničkoj pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski u selu Grginac te u selu Tomaš kod Bjelovara (scene u školi i selu). Na pruzi u Grgincu snimljene su scene kada je vlak zapeo u snijegu. Te godine nije bilo snijega pa su uporabljeni topovi za snijeg s Planice u Sloveniji. Pri kraju snimanja snijeg je ipak počeo padati pa su neke scene snimljene i na pravom snijegu. Dio filma snimljen je u Zagrebu: u Zoološkom vrtu, na željezničkom Glavnom kolodvoru, na tržnici Dolac, uspinjači, HNK-u i tiskari. Dio filma snimljen je i na željezničkoj postaji Rovišće kod Bjelovara.

Replika vlaka iz filma, postavljena je u Lovrakom centru u Velikom Grđevcu. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se "Mato Lovrak" po autoru ekraniziranog romana.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. – 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 10. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. "Glavni glumci danas domaćica i policajac", časopis Zvono, Bjelovar, srpanj 2011.
Nedovršeni članak Vlak u snijegu (1976.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.