Tis Isat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Vodopad Tis Isat)
Dodaj infookvir "vodopad".
(Primjeri uporabe predloška)
Tis Isat (Slapovi Plavog Nila)

Tis Isat ili Slapovi Plavog Nila (što na amharskom znači voda koja se dimi) je vodopad na Plavom Nilu oko 30 km nizvodno od grada Bahir Dara i Jezera Tana, danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Etiopije.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Slapovi padaju s visine od 37 do 45 metara, iz četiri odvojena vodotoka čija širina varira ovisno o oborinama, za sezona kiša narastu do 400 metara širine. Tis Isat su drugi po veličini slapovi u Africi. Od kako je izgrađena ustava na izviru Plavog Nila iz Jezera Tana oscilacije u količini voda su nešto manje, a od kad je 2003. izgrađena hidroelektrana, na nju odlazi veći dio vode, osim za vrijeme sezone kiša (kad vode ima i previše).[1]

Slapovi Plavog Nila su izolirani ekosustav, različit od Jezera Tana i Plavoga Nila.[2]

Kameni most[uredi | uredi kôd]

Portugalski kameni most

Na kratkoj udaljenosti, nešto malo nizvodnije od slapova, nalazi se prvi kameni most izgrađen u Etiopiji, 1626. po nalogu cara Suseniosa I.

Po zapisima isusovačkog legata na etiopskom dvoru, Manoele de Almeide, kamen za gradnju je pronađen u neposrednoj blizini objekta, a obučeni obrtnici dovedeni su iz Indije s Alfonsom Mendezom, tadašnjim katoličkim biskupom u Etiopiji koji je nadzirao gradnju.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Matt Philips and Jean-Bernard Carillet, Ethiopia and Eritrea, third edition (n.p.: Lonely Planet, 2006), str. 118
  2. "526: Lake Tana". Inačica izvorne stranice arhivirana 5. listopada 2011. Pristupljeno 6. travnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. C.F. Beckingham and G.W.B. Huntingford, Some Records of Ethiopia, 1593-1646 (London: Hakluyt Society, 1954), str. 26