Vokalisti Salone

Izvor: Wikipedija

Vokalisti Salone su kulturno umjetničko udruženje osnovano 1974. godine u Solinu. Kao vokalni sastav orijentirani su na izvođenje pučkih napjeva dalmatinskog podneblja, crkvenih popijevki i dalmatinskih klapskih pjesama.

S Vokalistima Salone rad je započeo maestro Duško Tambača koji je i ustrojio prvi sastav. Osim njega neizbrisiv trag je ostavio i maestro Ljubo Stipišić, bard dalmatinske pjesme. Osim ova dva maestra Vokaliste Salone su vodili i : pok. Petar Cvitanović, Nikola Buble, Rajimir Kraljević, Ivo Lipanović i Grgo Grubišić. Ljubo Stipišić je punih 15 godina vodio Vokaliste Salone. Vođenje ansambla je 2009. preuzeo prof. Vladan Vuletin, a njega je 2011. zamijenio maestro Mirko Jankov.[1] Umjetnički voditelj bio je i Tonći Ćićerić.[2] Više puta su nastupali na "Festivalu dalmatinskih klapa" u Omišu osvajajući niz nagrada, uključujući i nagrade za najbolju izvedbu. U ožujku 1998. godine na natjecanju zborova Zagreb osvajaju "Srebrnu plaketu".

Nastupali su širom Hrvatske i u inozemstvu, a do sada su objavili sedam nosača zvuka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.vokalisti-salone.hr – O nama, pristupljeno 6. svibnja 2013.
  2. (): Tonći ĆićerićArhivirana inačica izvorne stranice od 14. svibnja 2019. (Wayback Machine), Muzički informativni centar. Pristupljeno 14. svibnja 2019.
     
    Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Muzičkog informativnog centra (http://quercus.mic.hr/quercus/person/10260). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Muzički_informativni_centar_Koncertne_direkcije_Zagreb.
    Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
    Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]