Volosko

Izvor: Wikipedija
Volosko

Volosko je manje ribarsko i turističko mjesto na Kvarneru, udaljeno oko 2 kilometra sjeverno od središta Opatije.[1] Ime naselja potječe od imena slavenskog boga Velesa (mitologija).

Ulaz sa strane Rijeke

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bio je najnaseljeniji kraj Opatijštine, što je pogodovalo razvoju njegovih primorskih funkcija. Prvi puta spominje se još 1543., a u prošlosti je primao brodove svih veličina i imao ulogu luke grada Kastva.[1] Godine 1860. se politički i crkveno odvaja od grada Kastva i postaje samostalna općina sve do 1932. kada postaje dio grada Opatije[2].

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Umjetničke instalacije "Lautus" i "1857"[3][uredi | uredi kôd]

Umjetnička instalacija "Lautus"

U Vološćanskom zaljevu, ispod mora na dubini od 15 m nalazi se trajna podmorska site-specific umjetnička instalacija „Lautus“ (lat. čistač), mlade opatijske umjetnice Nike Laginje, koju čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora i kroz godine rastu. Osim što doprinosi obnavljanju bioraznolikosti podmorja, ova kamena instalacija također pronosi poruku o angažmanu pojedinca i preuzimanju odgovornosti za svijet u kojemu živimo.

Kao odgovor na podmorski projekt Laginje, na samom početku Lungomare šetnice svoj je trajni dom našla minimalistička također „site-specific“ instalacija "1857" češkog umjetnika Jiříja Kovande. Nadahnut lokalnom prirodom i njezinom poviješću, Kovanda svoj rad smješta u blizini rodne kuće Andrije Mohorovičića, ukazujući na rasprostranjenost danas ugrožene morske prirodne vrste - Jadranskog bračića u godini rođenja ovog istaknutog znanstvenika.[4]

Umjetnička instalacija "1857"


Sport[uredi | uredi kôd]

Mandrać u Voloskom

Akvatorij Preluka je prirodno zaštićeni zaljev u blizini Voloskog i Opatije. Jedno je od rijetkih mjesta za windsurfing, gdje uz stabilne vremenske prilike jutarnji termički vjetar tramontana dostiže velike brzine.[5] Najbolje vrijeme za surfanje stoga je rano ujutro. Tramontana koja puše sa sjevera počinje puhati u kasnim večernjim satima i traje do jutra. Surfanje u Preluki obično započinje oko 5 ujutro i najčešće potraje do 7 sati. Najbolji uvjeti za surfanje su početkom jeseni.[6] Volosko Open je windsurfing regata koja se održava više od 15 godina.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Natuknica "Volosko" na stranici Istarske enciklopedije, istra.lzmk.hr (pristupljeno 3. svibnja 2016.)
  2. Volosko - Istrapedia. www.istrapedia.hr. Pristupljeno 9. travnja 2022.
  3. Lungomare Art Volosko - 1857 - Jiří Kovanda (CZ) i Lautus (lat. čistač) - Nika Laginja (HR) • Rijeka 2020. Rijeka 2020. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. travnja 2021. Pristupljeno 31. ožujka 2021.
  4. Grad Opatija. www.opatija.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. travnja 2021. Pristupljeno 31. ožujka 2021.
  5. http://www.dsnm-volosko-windsurf.hr/termicki-vjetar-u-zaljevu-preluka-kod-opatije/
  6. http://novilist.hr/Zivot-i-stil/Za-sve-je-kriva-tramontana-Surferski-raj-u-rijeckoj-okolici
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Volosko
Nedovršeni članak Volosko koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.