Vube Haile Marjam

Izvor: Wikipedija
Vube Haile Marjam
Opći životopisni podatci
Datum rođenja oko 1799.
Mjesto rođenja Pokrajina Semien
Datum smrti 1859.
Mjesto smrti Magdala , Etiopija
Nacionalnost Tigre
Supruga voizero Jevork Veha, voizero Dinkinaš, voizero Lekijaja
Titule Dejazmač, Ras
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1826. do 1855.
Ratovi Zemene Mesafint (Doba prinčeva)
Vojska vojska
Rod vojske Pješaštvo

Vube Haile Marjam (oko 1799.[1]Magdala, 1859.), bio je etiopski dejazmač Pokrajine Tigraj od 1831. do 1855. u Etiopiji.

Vube Haile Marjam bio je jedan od najmoćnijih raseva za razdoblja znanog kao Zemene Mesafint (Doba prinčeva).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u obitelji moćnog dejazmača Pokrajine Semien Haile Marjama Gabre i njegove prve žene voizero (princeze) Mintaj. Oko 1826. godine nasljeđuje oca na mjestu upravitelja Pokrajine Semien (1826.1855.) Proslavio se je kad je pomogao u hvatanju i smaknuću dejazmača Sabagadisa, za što je nagrađen titulom dejazmača (upravitelja) vrlo važne pokrajine Pokrajine Tigraj.

Vube Haile Marjam ostat će upamćen u etiopskoj povjesti kao najveći rival moćnog ras Alija II. od Bedžemdera dejazmača oromskih plemena i stvarnog vladara Etiopije za vladavine Ivana III. koji je bio samo marioneta u njegovim rukama.

Oni su se međusobno sukobili kod Debre Tabora 1842. s gotovo podjednakim snagama od oko 30,000 ljudi. Pirova pobjeda na kraju je pripala rasu Aliju II. od Bedžemdera.[2] Oslabljeni ras Ali uskoro je čak pet puta pobjeđen od Kasaja Haila Georgisa. Na kraju se Kasaj Haile Georgis budući etiopski car Tevodros II., okrenuo i protiv Vube Haile Marjama te je pobijedio u Bitci kod Daraske 8. veljače 1855. Istog dana ga je utamničio u svojoj planinskoj utvrdi Magdala gdje je najvjerojatnije ubijen 1859.

Vube Haile Marjam imao je sa svoje tri žene; voizero Jevork Veha, voizero Dinkinaš, voizero Lekijaja šest sinova i četiri kćeri.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]