Wikipedija:Bez osobnih napada

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:NAPAD)
Ovo je pravilo Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi ga suradnici trebali poštovati.
↱
Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice

Ne napadajte druge suradnike na Wikipediji. Komentirajte sadržaj članaka, ne suradnika. Osobni napadi ne će vam zasigurno pomoći pri pokušaju dokazivanja da imate pravo; oni nanose bol drugim članovima Wikipedijine zajednice i tjeraju kvalitetne suradnike pri njihovom pokušaju pravilnog doprinosa u pokušaju razvijanja kvalitetne internetske enciklopedije.

Ne činite to[uredi kôd]

Ne postoji isprika za osobne napade upućene drugim suradnicima. Molimo vas još jednom, ne upućujte ih.

Posljedice[uredi kôd]

Zapamtite da su sukobi na stranicama za razgovor vidljivi apsolutno svakoj osobi na Zemlji koja ima pristup Internetu. Način na koji se ponašate prema Wikipediji i drugim suradnicima odražava se na Wikipediju, ali najviše i na same Vas. Brojni Wikipedijini suradnici uklanjaju osobne napade sa svojih stranica za razgovor i, iako to nije službena Wikipedijina smjernica, smatra se vrlo učinkovitom metodom za odbijanje ekstremnih svađa i/ili nesuglasica.

Ekstremni napadi, određene prijetnje zakonskim tužbama ili prijetnje smrću trebaju se rješavati blokiranjem suradnika bez upozorenja.

Zdrav razum[uredi kôd]

Različiti suradnici se ne moraju uvijek slagati oko izgleda članka. Članovi koji imaju oprečna mišljenja o nečemu žele se izraziti. Spajanje različitih mišljenja u jednu cjelinu u članku stvara neutralnu cjelinu za sve suradnike. Zapamtite da smo mi pripadnici jedne zajednice, isto kao što smo i Wikipedisti.

Primjeri[uredi kôd]

Primjeri osobnih napada[uredi kôd]

Dolje su navedeni primjeri osobnih napada iako nisu ograničeni na isključivo takve primjere:

  • Optužujući komentari tipa "Stevo je loš suradnik" smatraju se osobnim napadom ako dolaze opetovano i/ili s lošom namjerom.
  • Negativni komentari tipa "Bolji sam od tebe" ili "Nemaš vlastiti život".
  • Ismijavanje nečijeg mišljenja ili stava (npr. veću glupost od ovoga odavno nisam pročitao ili ovo kao da je netko napušen pisao)
  • Pretjerani ili učestali sarkastični ili ironični komentari
  • Kršćanofobne, antisemitske, islamofobne, rasne, seksističke, homofobne, negativne religijske i slične izjave koje su upućene drugim suradnicima su osobni napad (neslaganje s nečijim izborom vjere, političkog opredjeljenja, seksualne orijentacije, itd. nije razlog za osobne napade).
  • Nečija pripadnost u pojedinom društvu kao povod za omalovažavanje njihovih pogleda, bez obzira je li njihova pripadnost vezana uz neku mirnu ili ekstremnu skupinu.
  • Kleveta upućena drugom suradniku.
  • Prijetnje o poduzimanju zakonskih mjera.
  • Prijetnje nasiljem uključujući prijetnje smrću.
  • Prijetnje vandaliziranja suradničke stranice i/ili stranice za razgovor drugoga suradnika, bile izravne ili neizravne.
  • Prijetnje otkrivanjem osobnih pojedinosti drugoga suradnika Wikipediji koje bi govorile o suradnikovom političkom, vjerskom i sličnom opredijeljenju. Prekršaji ovoga pravila rezultiraju blokiranjem na određeno vrijeme odmah nakon što administratori otkriju suradnikova djela. Administratori bi trebali javiti Wikipedijinom Arbitražnom odboru (engl.) i suradniku Jimbu Walesu na njegovoj suradničkoj stranici na engleskoj Wikipediji.
  • Postavljanje vanjske poveznice koja se sugerira drugom suradniku, a koja sadrži uvredljivi i/ili napadački orijentiran tekst/datoteku.

Primjeri što osobni napadi nisu[uredi kôd]

Rasprave su osnovni dio Wikipedijine kulture. Budite pristojni i civilizirani prilikom izražavanja nezadovoljstva nečim i izbjegavajte subjektivno mišljenje. Neslaganja s drugim suradnicima mogu se raspravljati bez neprijateljskih poruka i osobnih napada. Osim toga, vrlo je važno razlikovati i razlučivati neosobne komentare od osobnih napada. Primjeri onoga što nije osobni napad uključuju:

  • Neslaganja oko sadržaja kao "Tvoja izjava oko teme X je netočna" ili "Tvoja izjava je subjektivna, nije činjenica". To nisu osobni napadi.
  • Primjedbe koje opisuju suradnikova djela bez ubacivanja detalja o samom osobnom karakteru drugog suradnika, npr: Izjava tipa "Tvoja izjava je osobni napad" nije osobni napad sama po sebi; to je izjava koja se odnosi na suradnikova djela, ne suradnikove izjave. (Ovakva izjava se može smatrati osobnim napadom ako je netočna.) Komentari tipa "odgovoram na Stevine optužbe..." su izmjene koje se trebaju vršiti izvan glavnoga imenskoga prostora, dakle, na stranicama za razgovor.
  • Komentari na starim izmjenama kao "revertanje vandalizma" nisu osobni napadi ako je vandalizam uistinu postojao. Ozbiljnost ove situacije je ta što vandalizam tereti svakoga suradnika. Ako netko upiše da je revertao vandalizam iako nije bilo vandalizma, tada se suradniku neoprezno pripisuju zlodjela koja nije počinio.

Način rješavanja problema[uredi kôd]

  • Raspravite činjenice i način njihovog izražavanja, ne istupe ili osobine drugog suradnika. To ne znači da se morate slagati sa drugim suradnikom, nego je poželjno da se jednostavno slažete da se ne slažete s drugim suradnikom.
  • Nikad ne sugerirajte da je pogled drugog suradnika netočan, jer je upravo taj drugi suradnik predlagač tog prijedloga.
  • Razmislite o micanju rasprave s Wikipedije; za to postoji IRC, e-mail ili neki drugi način povezivanja internetom.
  • Obratite se administratorima.

Dok se na Wikipediji razgovori u kafiću i na stranicama za razgovor ne brišu (arhiviraju se), napade valja brisati.

Ako se stalno nalazite u situaciji da koristite ovu smjernicu Wikipedije, preispitajte definiciju osobnoga napada, ako imate sumnji, obratite se administratorima. U ekstremnim slučajevima, osoba koja stalno napada može biti blokirana zbog nepoštivanja pravila ponašanja na Wikipediji.

"Ne udarajte suradnika koji je na podu"[uredi kôd]

Važno: Postoje vrlo nepopularni suradnici, možda zbog grube ili naivne prošlosti na Wikipediji, zbog luckasta ili budalasta (u izvorniku "foolish") ponašanja. Takvi suradnici mogu postati predmet radnje Wikipedijinog Arbitražnog odbora (engl.) ili administratora na hrvatskoj Wikipediji. Lako se povesti mišlju da su takvi "poštena meta" za osobne napade. Ovakav je pristup pogrješan. Ljudi griješe, često uče iz pogrješaka i mijenjaju svoje ponašanje. Stoga se pravilo "bez osobnih napada" primjenjuje na sve suradnike bez obzira na njihovu povijest uređivanja ili kako ih ostali smatraju. Stoga ne treba se uvijek kažnjavati takve suradnike, pogotovo ako oni pokušavaju raditi na greškama iz prošlosti. Zato ih se ne treba uvijek osuđivati nakon svake izmjene na Wikipediji, već pokušati vratiti na pravi put.

Duh zajednice[uredi kôd]

Svačija je odgovornost promicati i održavati pozitivno nabijeni internetski projekt zvan Wikipedija. Osobni napadi protiv bilo kojega suradnika, bez obzira na ponašanje toga suradnika, suprotni su pozitivnom duhu Wikipedije.

Napadi izvan Wikipedije[uredi kôd]

Kao što su napadi definirani iznad, osobni napadi na druge suradnike izvan Wikipedijinih granica odražava se vrlo loše na napadača. Napadi ne će pozitivno utjecati. Wikipedija priznaje da ne može regulirati ponašanje izvan projekata Wikimedije, no napadi za koje se dokazalo da postoje u čistoj su suprotnosti s dobrim namjerama na Wikipediji. Osobni napadi izvan Wikipedije će uvelike utjecati na Vaš odnos s drugim suradnikom i cjelokupnom Wikipedijom, isto kao i odnos ostalih suradnika s Vama.

Iako ne možete biti izravno kažnjeni zbog napada izvan Wikipedije, ti napadi su stegovna okolnost prilikom svakoga procesa unutar Wikipedije, npr. biranje izabranoga članka. Logična je stvar da će suradnici s dobrim namjerama imati veću šansu dobivanja izabranoga članka. Također, svaki suradnik će više vjerovati iskrenom suradniku nego onom koji se prema drugima odnosi na vrlo loš i Wikipediji neprimjeren način.