Wikipedija:Dodatak

Izvor: Wikipedija

Nastanak imenskog prostora Dodatak[uredi kôd]

  • Imenski prostor dodataka (tj. Dodatak) dodan je 20. prosinca 2007.
  • Popisi se na Wikipediji rade na dva načina: automatski (kategorije) i ručno. Kategorije imaju svoj imenski prostor, no kako izrada ručnih popisa traži neprekidni trud autora, svi popisi su donedavno bili u glavnom imenskom prostoru. No dio popisa na Wikipediji nije ručno rađen, nego uporabom botova i predložaka, i takvi popisi nemaju što tražiti u glavnom imenskom prostoru (jer radi se o pregledima pojmova automatski generiranim). Radi njih je napravljen novi imenski prostor.

Razlog nastanka[uredi kôd]

Dodatno objašnjenje: novi imenski prostor otvoren je radi stranica kojima nije bilo mjesto u niti jednom dotadašnjem imenskom prostoru. Stoga ako radite neke članke za koje mislite da im nije mjesto u ostalim imenskim prostorima, stavite ga u Dodatak (kao što mu i ime kaže). Što se tiče popisa, glupim popisima nije mjesto u glavnom imenskom prostoru, ali većina ručnih popisa bolje služe u glavnom imenskom prostoru nego u Dodatku.

Dodatno pojašnjenje[uredi kôd]

Na wiki iz ovog ili onog razloga ima dosta popisa i ako nisu dovoljno dobro opisani, ti bi popisi bili izbrisani jer ne radi se o enciklopedijskom sadržaju, jer to nisu članci. Ako želite obraditi neku veću temu a nemate vremena, napravite popis i snimite ga u Dodatak, i kad se taj popis pretvori u članak, može se premjestiti u glavni imenski prostor, i dok to nije članak i dalje je na wiki, može se staviti poveznica na njega. Naravno, da Dodatak ne postoji bilo bi nešto više članaka u glavnom imenskom prostoru, ali ukupno broj stranica bi bio manji. Također popisi nogometaša (košarkaša i ostalih športaša) svi idu u Dodatak - svake godine se napiše nova postava, novi sastav nekog kluba, i popis je onoliko točan koliko je vremena prošlo od dodavanja zadnjeg sastava, ako je u dodatku sastav nekog kluba za 2008., a sad je 2011., možeš se kladiti da ima promjena ali ako je u dodatku popis igrača za 2008., 2009., 2010. i 2011. sve je jasno a tome nema mjesta u glavnom imenskom prostoru. Čak da sve popise trpamo u predloške vrijeme ide za samo 10 godina imali bi najmanje 15 predložaka sa sastavima na dnu svakog članka o nekom sportskom klubu, a ako se netko potrudi i napiše predloške Hajduka za svaku godinu od kad je osnovan do danas? I sve to ubaci na dno članka o Hajduku? Ako se predlošci sami skrivaju ne bi se ni vidjelo ali stranica bi bila duplo veća i jako bi se sporo učitavala a kad bi pokazao te predloške dobio bi ogromnu stranicu koja ne bi imala smisla.

Primjeri popisa koji idu u glavni imenski prostor[uredi kôd]

Primjer uporabe[uredi kôd]

Naziv Izgled URL-a Wiki izgled Primjer
Prostor Dodatak http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak: [[Dodatak:Ime dodatka]] Dodatak:Popis osoba
Razg. o prostoru Razgovor o dodatku http://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor o dodatku: [[Razgovor o dodatku:Ime dodatka]] Razgovor o dodatku:Popis osoba

Zaključna razmišljanja[uredi kôd]

Odgovor na pitanje smanjuje li (u nekoj mjeri) ovaj imenski prostor broj članaka na ovom projektu - 219.982 je potvrdan, ali time se povećava ukupan broj članaka na ovom projektu - 466.957, a ovaj drugi broj je bitan za tzv. dubinu projekta, što je mjera kvalitete projekta. Više o tome što je to dubina projekta pročitajte ovdje (stranica na engleskom jeziku).