Wikipedija:Inkluzionizam

Izvor: Wikipedija

Inkluzionizam (od inkluzija - uključivanje) je stav nekih suradnika wikipedije koji wikipediju vide kao mjesto za pohranu neiscprnih količina podataka o svemu i svačemu. Primjeri valjanih članaka po inkluzionističkom viđenju wikipedije su:

  • svaki čovjek koji je ikad živio ima pravo na svoj članak
  • svaka stvar, pojam ili događaj imaju pravo na svoj članak

Glavni argument inkluzionista je: Wikipedija nije papirnata enciklopedija. To je istina, no wikipedija nije forum (niti to smije postati!), dakle neka ograničenja ipak postoje.

Suprotnost inkluzionizmu je Wikipedija:Delecionizam, koji je ukratko gornji stav okrenut naopačke ;-)

Kakva wikipedija treba biti[uredi kôd]

Službeni stav wikipedije (osnivača wikipedije Jimba Walesa i administratora kako na engleskoj tako i hrvatskoj wikipediji) je izbjegavanje krajnosti, uz misao vodilju: Wikipedija mora biti korisna onima koji ju čitaju, te strogo ograničavanje tema (delecionizam) smanjuje korisnost wikipedije, s druge strane gomila beskorisnih članaka otežava nalaženje korisnog sadržaja.

Wikipedija se može gledati kao korisna protuteža webu, na kome ima obilje korisnih informacija, no koje je često teško pronaći i uz korištenje tražilice poput Googlea. Na wikipediji je dovoljno napisati pojam u wiki-tražilicu i naći ćete se na stranici na kojoj najvjerojatnije piše ono što ste tražili (ova tvrdnja je vrlo izvjesna kad se radi o engleskoj wikipediji koja ima preko milijun članaka, no ni hrvatska wikipedija više nije zanemariv izvor informacija sa svojih 219.962 članaka.

Poveznice[uredi kôd]

O inkluzionizmu i delecionizmu na engleskom jeziku na meti