Wikipedija:Izabrani članci/15, 2010.

Izvor: Wikipedija

"Smells Like Teen Spirit" je pjesma američkog rock sastava Nirvana s njihovog drugog studijskog albuma Nevermind. Napisali su je Kurt Cobain, Krist Novoselic i Dave Grohl, a producirao ju je Butch Vig. Smatra se njihovim prvim i najuspješnijim hitom te se nalazila na 6. mjestu Billboard Hot 100 top ljestvice kao i na visokim pozicijama na top ljestvicama diljem svijeta 1991. i 1992. godine.

Pjesma je objavljena 10. rujna 1991. kao vodeći singl s albuma Nevermind, koji je bio Nirvanin prvi album s izdavačkom kućom DGC Records. U početku se nije nalazila na top ljestvicama, te je puštena u prodaju samo u regijama SAD-a u kojima su postojale grupe obožavatelja sastava. Nije se očekivalo da će postati hit, te se predviđalo da će idući singl "Come as You Are" postati popularan. Često je proglašavana "himnom bezvoljne djece" generacije X. Također, objavljivanje pjesme mnogi označavaju kao trenutak kada je alternativni rock stekao široku popularnost.

Pjesma je dobila mnoge pohvale i od strane kritičara, a videospot je dobio dvije nagrade na MTV Video Music Awardsu. I nakon Cobainove smrti, slušatelji i kritičari smatraju je jednom od najboljih rock pjesama svih vremena.