Wikipedija:Izabrani članci/21, 2010.

Izvor: Wikipedija
Panorama Vancouvera
Panorama Vancouvera

Vancouver (eng. izgovor /vænˈkuːvər/) obalni je grad smješten u regiji Lower Mainland, u Britanskoj Kolumbiji, Kanada. Nazvan je po britanskom kapetanu Georgeu Vancouveru, koji je to područje istražio 1790-ih. Kao najveće u zapadnoj Kanadi, Vancouver je treće najveće metropolitansko područje u zemlji, dok je sam grad osmi najveći. Prema popisu iz 2006., Vancouver naseljava preko 578.000 stanovnika, dok u metropolitanskom području živi više od 2,1 milijuna ljudi.

Pilane koje su s radom počele 1867., u području poznatom kao Gastown, postale su nukleus oko kojeg je niknuo grad, te je Vancouver inkorporiran 1886. Do 1887., transkontinentalna željeznica produžena je do grada zbog prednosti koje pruža velika prirodna luka, koja je uskoro postala vitalna karika u trgovačkoj ruti između Orijenta, istočne Kanade i Londona. Luka u Vancouveru, danas je najprometnija i najveća u Kanadi te četvrta najveća (prema tonaži) u Sjevernoj Americi. Iako šumarstvo ostaje najveća industrija, Vancouver je poznat kao urbano središte okruženo prirodom, što turizam čini drugom najvećom industrijom. Također, Vancouver je treće najveće središte filmske produkcije u Sjevernoj Americi, nakon Los Angelesa i New Yorka, što je gradu donijelo nadimak Hollywood North (Sjeverni Hollywood).

Vancouver je više od desetljeća, prema procjenama poslovnih časopisa, visoko rangiran kao "najugodniji grad za život u svijetu". Bio je domaćin mnogim međunarodnim konferencijama i događajima, uključujući konferenciju Ujedinjenih naroda o ljudskim naseljima 1976., i Svjetsku izložbu 1986. Zimske Olimpijske Igre 2010. održane su u Vancouveru i obližnjem Whistleru, zimovalištu 125 km sjeverno od grada.