Wikipedija:Izabrani članci/31, 2008.

Izvor: Wikipedija
Crvenogrli plijenor (Gavia stellata)
Crvenogrli plijenor (Gavia stellata)

Plijenori (Gaviidae) su jedina porodica iz reda Gaviiformes. U porodicu se svrstava četiri, odnosno pet vrsta, ovisno o tome može li se pacifički plijenor smatrati samostalnom vrstom, ili je, kao što neki stručnjaci smatraju, samo podvrsta srednjeg plijenora.

Plijenori su velike ptice, plivači i ronci, dugačke od 53 do 91 cm i rasponom krila između 106 i 152 cm. Težina im se kreće od 1 pa do 6,4 kg, ovisno o vrsti. To znači, da su ove velike vrste značajno teže od gusaka (Anserinae). Od gnjuraca (Podicipedidae) se razlikuju prije svega potpunim plivaćim kožicama koje povezuju tri prema naprijed okrenuta prsta (anisodaktilija), kao i vrlo dobro vidljivim, iako kratkim, repom.

Naseljavaju prije svega sjever holarktika, dakle tundru i tajgu u Kanadi, Aljasci Skandinaviji i Rusiji. Od pet, dvije vrste (crvenogrli i srednji plijenor) se gnijezde i u sjevernoj Europi. Ovdje im je južna granica pojavnosti sjeverna Irska, sjeverna Škotska i jug Norveške i Švedske. Veliki plijenor se gnijezdi prije svega na sjeveru sjeverne Amerike, ali i na Grenlandu i Islandu, dok žutokljuni plijenor to vrijeme provodi na sjeveroistoku Sibira i krajnjem sjeveru sjeverne Amerike.