Wikipedija:Izabrani članci/40, 2008.

Izvor: Wikipedija

Società Sportiva Calcio Napoli, jednostavnije nazivan Napoli ili kraticom SSC Napoli, je talijanski profesionalni nogometni klub sa sjedištem u Napulju, Campania koji je osnovan 1904. Klub je proveo najveći dio svoje povijesti u vrhu talijanskog nogometa, te i trenutno nastupaju u Serie A.

Napoli, koji igra u plavim majicama i bijelim hlačicama osvajao je Serie A dva puta, prvi put sezone 1986./87., a zatim opet 1989./90. Osim toga, tri su puta osvojili Coppa Italia. Na europskoj razini, Napoli je osvojio Kup UEFA, trijumf koji je postignut u sezoni 1988./89. i Intertoto kup, koji im je prvi trofej nakon ponovnog ulaska u Serie A. Povijesno, Napoli je deveti najuspješniji klub u talijanskom nogometu i najuspješniji klub u južnoj Italiji.

Klub je od prvog pojavljivanja 1904. imao nekoliko promjena imena; jedna od njih dogodila se nakon spajanja s klubom Internazionale Napoli. Najnovija se promjena dogodila 2004., kada je klub otišao u bankrot, ali ga je ponovo osnovao filmski producent Aurelio De Laurentiis kao Napoli Soccer; on je početkom 2006. otkupio svu njihovu povijest i vratio staro ime klubu pod nazivom Società Sportiva Calcio Napoli.