Wikipedija:Izabrani članci/43, 2014.

Izvor: Wikipedija

Mihajlo Apanasovič Bulgakov (Kijev, 15. svibnja 1891.Moskva, 10. ožujka 1940.) ukrajinski pisac ruskog podrijetla, dramaturg i kazališni redatelj.

Nakon što je 1909. završio kijevsku Prvu gimnaziju, upisao se na medicinski fakultet "Taras Ševčenko" Kijevskog sveučilišta. Studij za liječnika završio je 31. listopada 1916. s odličnim uspjehom. Krajem rujna 1921. preselio se u Moskvu i počeo surađivati kao feljtonist sa moskovskim novinama ("Gudok", "Rabočij") i časopisima ("Medicinskij rabotnik", "Rossija", "Vozroždenije"). U listopadu 1926. u MHAT-u je s velikim uspjehom održana predstava "Dani Turbina". Dopustili su izvedbu na godinu dana, no kasnije se nekoliko puta produživala jer se drama svidjela Staljinu. Međutim, u svojim istupima J. Staljin se složio: "Dani Turbina" su - antisovjetski komad, i Bulgakov nije naš". Istovremeno se u sovjetskom tisku širi intenzivna i krajnje oštra kritika stvaralaštva M. Bulgakova. Do 1930. djela su mu se prestala izdavati, kazališni komadi povlačili s repertoara kazališta.

1939. Bulgakov je radio na libretu "Rachel", a također na komadu o Staljinu ("Batum"). Zdravlje mu se počelo naglo pogoršavati. Liječnici su mu dijagnosticirali hipertenzivnu nefrosklerozu. Nastavio je uzimati morfij koji mu je prepisan 1924. da smanji bolove. U tom je razdoblju počeo diktirati ženi zadnje verzije "Majstora i Margarite". Preminuo je 10. ožujka 1940., a sahranjen je na Novodjevičanskom groblju.

(pročitajte cijeli članak) · (sudjelujte u izboru članaka)