Wikipedija:Izabrani članci/49, 2007.

Izvor: Wikipedija
Janica Kostelić
Janica Kostelić

Janica Kostelić (Zagreb, 5. siječnja 1982.), hrvatska alpska skijašica, najbolja hrvatska sportašica svih vremena. S četiri olimpijske zlatne i dvije srebrne medalje, Janica Kostelić je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara.

Osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine. 15. siječnja 2006. Kostelić je postala tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Skupila je i rekordan broj bodova u jednoj sezoni, 1970.

1998. predstavila se na najvećem svjetskom događaju - Zimskim olimpijskim igrama u Naganu. Sa 16 godina bila je najmlađa alpska skijašica i vratila se s osvojenim 8. mjestom u kombinaciji, što je bilo najveće dostignuće hrvatskih skijaša na zimskim olimpijskim igrama do tada.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izabrani članci