Wikipedija:Popisi stanovništva

Izvor: Wikipedija
Ovo je uputa Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.


Kad uređujete bilo koju stranicu Wikipedije, iznad okvira za uređivanje piše: Enciklopedijski sadržaj mora biti provjerljiv sukladno smjernici Wikipedija:Navođenje izvora. Ova uputa definira kako se ova rečenica provodi u praksu glede statističkih podataka o stanovništvu nekog naselja, grada ili države. Općenita uputa je jednostavna:

  • Prilikom izmjene statističkih podataka obvezno navedite izravnom poveznicom izvor isključivo službenih podataka.

Popisi stanovništva u Hrvatskoj[uredi kôd]

Trenutačno je zadnji službeni popis stanovništva Hrvatske s konačnim podatcima popis obavljen 2011. godine, konačni podatci objavljeni su 17. prosinca 2012. godine.

Do danas (do 17. prosinca 2012.) uklanjali smo uređivanja statističkih podataka koja su donosila privremene podatke (s razlogom), jer npr. konačni broj stanovnika Hrvatske iznosi 4.284.889 stanovnika, dok je privremeni podatak glasio 4.290.612 stanovnika. Od danas suradnici mogu dopuniti članke o naseljima, općinama i gradovima (tamo gdje ne postoje stari podatci) odnosno zamijeniti stare podatke novima. Pri tome se suradnike ljubazno umoljava da navedu izvor za svoje uređivanje.

Primjer 1.

  • Samobor - broj stanovnika 37.633[1]

Objašnjenje

Primjer 2.

  • Samobor - broj stanovnika 37.633[2]

Objašnjenje

Ako suradnici NE navedu izvor za svoje uređivanje, drugi suradnici ne moraju raditi njihov posao i navoditi izvor umjesto njih nego su slobodni ukloniti uređivanje. Umoljavaju se suradnici da prilikom dodavanja ili obnavljanja podataka sami dodaju odgovarajuće izvore za svoje uređivanje, a suradnici koji ophode nedavne promjene, njih umoljavamo da suradnike koji možebitno iz neznanja ne dodaju izvore da ih se uputi što je potrebno činiti.

Bolji način sređivanja statističkih podataka[uredi kôd]

Umjesto da se to radi ručno za 8 i nešto tisuća naselja u Hrvatskoj, elegantnije je da se dopuna i osvježavanje podataka obavi računalnim programom. Naravno, pošto su podatci objavljeni danas treba neko vrijeme da se podatci prilagode za računalno dodavanje u članke.

Izvori[uredi kôd]

  1. www.dzs.hr, 1. STANOVNIŠTVO PREMA STAROSTI I SPOLU PO NASELJIMA, POPIS 2011., Zagrebačka županija
  2. www.dzs.hr, 1. STANOVNIŠTVO PREMA STAROSTI I SPOLU PO NASELJIMA, POPIS 2011., Zagrebačka županija, Samobor