Wikipedija:Premještanje slika na Zajednički poslužitelj

Izvor: Wikipedija

Na Wikipediji su postavljene mnoge slike. Problem korištenja jedne slike na više projekata moguće je riješiti premještanjem slike na Zajednički poslužitelj. Pri tome treba obratiti pažnju na činjenicu da nisu sve slike prihvatljive za postavljanje na Zajednički poslužitelj. Na Zajednički je poslužitelj moguće postaviti samo slike koje se mogu slobodno koristiti, odnosno one koje su licencirane kao javno vlasništvo, odnosno označene GFDL ili Creative Commons licencama.

Molimo Vas da kritički pristupite navodno "slobodnim" slikama prije njihovog premještanja. Moguće je da su slike krivo označene i da uopće nisu prihvatljive za postavljanje na Zajednički poslužitelj. Ako imalo sumnjate molimo Vas nemojte sliku postaviti na Zajednički poslužitelj zato što time samo stvarate nepotreban posao tamošnjim administatorima.

Objašnjenje[uredi kôd]

Nekritičko premještanje slika na Zajednički poslužitelj može rezultirati njihovim brisnjem

Zašto premještati slike na Zajednički poslužitelj?

  • Slike sa Zajedničkog poslužitelja mogu koristiti svi Wikimedijini projekti, uključujući i Wikipedije na svim jezicima. To znači da se slika može postaviti i uređivati samo jednom, a ne nekoliko desetaka ili čak stotina puta, na svakom projektu posebno.
  • Slike na Zajedničkom poslužitelju organizirane su po kategorijama - bolje je sve imati na jednom mjestu kako bi se do slika lakše moglo doći.
  • Slike će na Zajedničkom poslužitelju ostati bez obzira na to koriste li se u nekom članku dok se na Wikipediji nekorištene slike brišu.

Postupak[uredi kôd]

Postavljanje vlastitih slika na Zajednički poslužitelj - 2 minute do uspjeha[uredi kôd]

↱
Pregled europskih država i statusa tzv. "slobode panorame" (reprodukcije autorskih djela trajno smještenih na javnim mjestima)

██ prihvatljivo, uključujući unutrašnjost javnih prostora

██ prihvatljivo

██ prihvatljivo samo za građevine

██ nije prihvatljivo

██ nepoznato

U nastavku slijedi kraća uputa za postavljanje vlastitih slika (slika koje su fotografirali sami suradnici) na Zajednički poslužitelj. Postupak za postavljanje i ostalih slobodnih slika (npr. slika za koje postoji dozvola za postavljanje na Zajednički poslužitelj, slike u javnom vlasništvu, i sl.) je zapravo jednak.

Slika A (klikni za veću)
1. Prijavi se/Otvori suradnički račun

2. Klikni Postavi datoteku (engl. Upload file) u izborniku lijevo (na slici A označeno brojem 1)

3. Klikni It is entirely my own work (hrv. U potpunosti moje djelo) (na slici A označeno brojem 2)

Slika B (klikni za veću)
4. Ispuni potrebne podatke (slika B)
Svakako izaberi odgovarajuću licenciju!!! Također, bilo bi dobro sliku odgovarajuće kategorizirati pritiskom na "+" na dnu obrasca (na slici C označeno brojem 3)
Slika C (klikni za veću)
5. Pritisni tipku Postavi datoteku (engl. Upload file) pri dnu obrasca (na slici C označeno brojem 4)

6. Nadamo se da je slika uspješno postavljena :)

Za one koji žele znati više: Wikipedija:Tečaj (Slike)

Postavljanje slika na Zajednički poslužitelj - tečaj[uredi kôd]

  1. Najbolje je za premještanje slika koristiti CommonsHelper. Taj alat automatski kopira gotovo sve potrebne podatke, a olakšava i posao administratorima koji moraju pregledati premještanje. (CommonsHelper ima problema s nekim licencama koje se koriste na Wikipediji na hrvatskom jeziku pa stoga licencu {{GFDL-ja}} treba ručno promijeniti u {{GFDL-user-w|hr|wikipedia|ime suradnika koji je autor slike}}, a licencu {{JD-ja}} u {{PD-user-w|hr|wikipedia|ime suradnika koji je autor slike}}).
  2. Ne mogu se sve slike s Wikipedije postaviti na Zajednički poslužitelj koji prihvaća samo slike pod slobodnim licencama. Također, nemojte na Zajednički poslužitelj postavljati slike bez provjerljivog izvora i/ili dozvole, ili primjenjujući posebne lokalne kao što je pravedna uporaba; takve će slike ubrzo biti obrisane. Za više objašnjenja pogledajte i Commons:Licensing.
  3. Slike koje prikazuju lokalne Wikipediste ne moraju biti premještene.
  4. Kako bi mogli postavljati slike morat ćete otvoriti račun na Zajedničkom poslužitelju (ako već niste). Postupak je jednostavan i bezbolan. Vjerojatno je najlakše koristiti isto suradničko ime za Wikipediju i Zajednički poslužitelj.
  5. Nakon što ste otvorili račun, možete koristiti stranicu za postavljanje slika.
  6. Ovo je dobra prilika da promijenite ime slike kako bi ona bolje opisivala ono što je na slici prikazano. Ipak, administratorima na Wikipediji olakšat ćete život ako koristite isto ime datoteke zato što tada nema potrebe za mijenjanjem članaka koji koriste sliku pod starim imenom.
  7. Budite sigurni da postavljate najveću moguću rezoluciju slike.
  8. Ako slika ima starije verzije, prvo postavite njih. Naravno, možete ignorirati neke nevažne verzije (kao što su na primjer vandalizmi). Trebali bi postaviti barem originalnu verziju na kojoj se temelji najnovija slika.
  9. Ako je slika označena GFDL ili nekom od cc-by licenci, potrebno je na stranicu s opisom slike kopirati povijest datoteke (povijest možete kopirati kao tekst; CommonsHelper sam kopira povijest)
  10. Slike kojima nedostaju podaci o autorskim pravima ili izvoru ne bi trebalo premještati na Zajednički poslužitelj. Takve će slike brzo biti obrisane na Zajedničkom poslužitelju.
  11. Općenito, uvijek pazite na to da sačuvate sve podatke o slici, uvijek kopirajte opis i navedite autora slike. CommonsHelper napravit će gotovo cijeli sažetak kojeg možete kopirati na stranicu za postavljanje slika.
  12. Suradnici na Zajedničkom poslužitelji cijene kad slike koje postavite dodate u odgovarajuće kategorije ili članke, kako bi ih drugi lakše pronašli.
  13. Kad završite s prebacivanjem slike, originalnu sliku na Wikipediji označite predloškom {{NowCommons}} (ako ste promijenili ime slike predložak mora izgledati ovako {{NowCommons|novo ime slike}}).
  14. Ako ste promijenili ime slike možete promijeniti ime slike u člancima u kojima se koristi kako bi te poveznice vodile na sliku na Zajedničkom poslužitelju. Tako administratori lakše mogu obrisati staru sliku.

Kategorije koje treba premjestiti[uredi kôd]


Premještanje galerija na Zajednički poslužitelj[uredi kôd]

Gomilanje slika na stranici nije preporučljivo. Ako je moguće prebaciti slike na Zajednički poslužitelj, onda je potrebno prvo prebaciti slike, a onda i galeriju tih slika. Za primjer kako prebaciti galeriju na Commons, pogledajte primjer članka Dragan Primorac:

  1. Otvori stranicu na zajedničkom poslužitelju: Commons:Dragan Primorac
  2. Zamijeni galeriju na hrv. wikipediji sa poveznicom na galeriju za zaj. poslužitelju

Pomoć[uredi kôd]