Wikipedija:Skupni predlošci

Izvor: Wikipedija
Ovo je uputa Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.

Skupni predlošci, navigacijski predlošci, ili jednostavno navigacije su okviri s poveznicama na druge tematski vezane članke. Primjeri uključuju hrvatske županije, utrke Formule 1 i knjige Gospodar prstenova. Takvi predlošci posebno su korisni za male ili više-manje dovršene serije članaka; predlošci s velikim brojem poveznica nisu zabranjeni, ali mogu se doimati pretrpanima te čitanje i korištenje njima može biti otežano.

Poveznice na članke u predlošcima trebaju imati neki red, bilo kronološki ili neki drugi. Na primjer, abecedni poredak ne doprinosi kategoriji koja sadrži iste poveznice i stoga ne bi trebao biti korišten.

Uređivanje skupnih predložaka vrši se na centralnom mjestu, na stranici predloška, a ne posebno na svakom članku koji sadrži predložak. Skupni predlošci kategoriziraju se u kategoriju skupni predlošci i njezine potkategorije.

Većina skupnih predloška koristi se funkcijom sakrij-otkrij za smanjivanje prostora kojeg zauzimaju, ali još uvijek postoje i skupni predlošci napravljeni kao obične tablice (radi se na njihovom uklanjanju i ne bi se trebali stvarati novi takvi skupni predlošci).

Svojstva[uredi kôd]

Stil svakog skupnog predloška ovisi o njegovim člancima, kako ih je najbolje intuitivno prezentirati, te o prije utvrđenim običajima.

Skupni predlošci omogućuju navigaciju

  • Cilj nije nagurati poveznice na što je više moguće povezanih članaka u isti prostor. Zapitajte se pomaže li predložak čitatelju u proučavanju povezanih tema? Uzmite kao primjer bilo koja dva članka u predlošku. Bi li čitatelj zaista želio s A nastaviti na B?
  • Trebali bi biti što manji odnosno kraći jer je navigacijska vrijednost velikih predložaka ograničena. U protivnom, isto je proučava li čitatelj neki popis, kategoriju ili predložak slične dužine. Za navigaciju kroz mnogo članaka, podijelite predložak u više manjih predložaka koji obuhvaćaju podteme starog, većeg predloška.
  • Ne bi trebali biti premali. Skupni predlošci s tek nekoliko poveznica lako se mogu zamijeniti s podnaslovom "Vidi također" ili predloškom {{glavni}} u odgovarajućem dijelu članka.

Skupni predlošci omogućuju navigaciju među postojećim člancima

  • Crvene poveznice trebale bi se izbjegavati ako je vjerojatnost da članak bude napisan mala.
  • Tekst koji nije povezan na ništa (nije zaplavljen ili zacrvenjen) trebao bi se izbjegavati.
  • Vanjske poveznice trebale bi biti uključene u odgovarajuće članke, a ne u skupne predloške.

Skupni predlošci omogućuju navigaciju među povezanim člancima

  • Ako pomoću pouzdanih izvora nije utvrđeno da su članci povezani, vjerojatno nije dobra ideja povezivati ih preko predloška.
  • Za složene teme iz znanosti, tehnologije, povijesti, itd., skupni predložak može omogućiti kratki uvod u temu. Na primjer, {{Kvantna mehanika}} povezuje na teme koje pružaju uvid u pozadinu i kontekst potreban za razumijevanje glavnog članka o kvantnoj mehanici. Dok glavni članak već sadrži poveznice na pojedine povezane članke, ti su članci manji i možda neće odmah biti dovedeni u zajednički kontekst.

Skupni predlošci nisu proizvoljno dekorativni

Vidi također: Wikipedija:Stil (ikone)
  • Treba postojati opravdani razlog za odstupanje predloška od standardnih boja i stilova.
  • Postoje dva osnovna načina korištenja:
    • Na desnoj strani članka - na primjer {{Hrvatska povijest}}.
    • Na dnu članka - na primjer {{Zvjezdane staze}}, dizajniran za postavljanje na dnu svakog članka, zajedno s ostalim sličnim predlošcima.

Prednosti[uredi kôd]

Prednosti korištenja skupnih predložaka pred popisivanjem svih poveznica pod podnaslovom "Vidi također" su:

  • smanjenje nereda u dijelu članka iznad "Izvora" i "Vanjskih poveznica",
  • kompaktnost predloška u usporedbi sa standardnim popisom ili tablicom,
  • lakoća održavanja i nadopunjavanja predloška kako se novi članci pišu ili neki stari brišu,
  • mnogim suradnicima oku ugodan izgled,
  • novi članci unutar neke teme odmah dobivaju osnovne poveznice na tematski povezane članke i obrnuto, zbog čega suradnici ne moraju sami skupljati poveznice, a članci ne završavaju među stranicama siročadi.

Alternative[uredi kôd]

U pojedinim slučajevima, postoje alternative koje imaju prednost pred stvaranjem novog skupnog predloška:

  • ako se grupa članaka značajno preklapa s postojećom kategorijom, razmislite o dodavanju poveznice na tu kategoriju pod podnaslovom "Vidi također". Naravno, kako su ti članci vjerojatno već postavljeni u tu kategoriju, možda uopće nema potrebe postavljati dodatnu poveznicu.
  • Za seriju članaka čija je jedina zajednička karakteristika da drže isti položaj ili naslov, kao što su pripadnici kraljevske loze ili vlasnici naslova svjetskih prvaka, pokušajte koristiti {{sukcesija}}. U nekim je slučajevima potrebno koristiti i oba predloška.